Копривата – природен източник на здраве

Копривата - природен източник на здраве

Като храна, човекът познава и ползва копривата още в Древността. До днес в Англия, по стара рецепта, приготвят домашен хляб, а в тестото слагат стрита изсушена коприва. В някои европейски страни пък я добавят към макароните и юфката /Италия, Франция/, а на  Скандинавския полуостров и в някои краища на Русия и Прибалтика можем да пийнем тонизиращ чай от коприва. Казват, че през зимните месеци на московския пазар стритата коприва се продава на цената на качествения китайски чай. Нашите предци приготвяли вкусна Великденска баница с коприва.
Арменците твърдят, че за да е здрав човек през цялата година, трябва поне седем пъти да яде коприва. Подобна максима, без да се уточнява броя и вида на съответните ястия, битува сред много други народи. Позната е и у нас, при това съвсем не случайно!
Нежните зелени стръкчета на растението откриваме озарени от първите топли слънчеви лъчи през пролетта и тъй като тя вече е съвсем близо, не бива да пропускаме и да се възползваме от възможността да сложим на трапезата ястие с коприва. Дали ще е супа, каша, огретен или мусака, непременно, освен за обогатяване и разнообразяване на менюто, трябва да помислим и за организма си!

Копривата има рядката способност да извлича от организма отпадните продукти от метаболитните процеси /отровите/ и да подобрява кръвотворната му функция. Някои специалисти по храненето дори твърдят, че ако консумира коприва толкова редовно, колкото и червен пипер, човек не само би се разделил с много заболявания, но и би продължил живота си с още десетина години. Именно тези й свойства отчитат швейцарските учени, когато през 1985 г. признават официално растението за зеленчукова култура. В румънския град Тимишоара финкционира дори институт, в който се разработват рецепти за детски храни на основата на коприва.   
Накратко и с благодарност към природата за поредния й ценен дар. Установено е, че копривата е изключително богата на важни хранителни вещества: белтъци, витамини, въглехидрат, мазнини, минерални соли, органични киселини и редица биологично активни вещества. По химичен състав тя превъзхожда много от отдавна утвърдилите се като полезни за организма култури, плодове и зеленчуци. Факт е, че копривата съдържа 4 пъти повече витамин С в сравнение с лимоните, 7 пъти повече от регистрираното количество във вишните и 10 пъти повече, отколкото отчетеното в ябълките. По хранителна стойност копривата превъзхожда и тачения като изключително полезен спанак: почти двойно по-високи са при нея стойностите на калории, белтъчини, каротин /провитамин А/, витамин С, въглехидрати и желязо.
Копривата е богата и на незаменими за организма ни аминокиселини – т.е. аминокиселини, които човешкият организъм не е в състояние да синтезира сам, а ги набавя от храната. В белтъка й, например, съдържанието на треонин /една от 20-те кодирани и едновременно една от 8-те незаменими за човека аминокиселини/ е близо 3 пъти над постановения от Световната Здравна Организация стандарт. Същото, но този път с параметри между 1.5 и 2 пъти над приетите стандарти, се отнася и за останлите незаменими аминокиселини: валин, метионин, левцин, тирозин и изолевцин.
Като билка, копривата е всепризната по отношение на кръвоспиращо, диуретично и антианемичното си действие. Под формата на отвара или в състава на медикамент, тя се препоръчва при анемия, авитаминоза, храносмилателни смущения, нарушена обмяна на веществата, главоболие, някои бъбречни заболявания, захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм и др.
 
При всичко казано е повече от препоръчително да каним по-често полезния гост на трапезата!
В следващите дни, в рубриките Бърза кухня, Вкусните неща, Традиции и Топ десерти, ще добавим интересни рецепти за салати, пюрета, супи, основни ястия, сладкарски произведения и напитки, за да сме подготвени да посрещнем новата коприва.  

Рейтинг: 

Average: 4.1 (8 votes)

Още по темата: 

Пролетна салата с коприва

Салата от прясна коприва, рукола и кълнове

Свежест и витамини с богато овкусените пресни коприва, рукола, китайско зеле и кълнове. 

Пелмени с прясна коприва

Пелмени с прясна коприва

Апетитни пелмени от домашно приготвено тесто по оригинална рецепта, с плънка от прясна коприва и лук, поднесени с разтопено масло или сметана. 

Банички с прясна коприва

Банички с коприва, моцарела и див лук

Да посрещнем Пролетта с пухкави мини банички с плънка от свежа коприва, моцарела, пармезан и див лук.  

Печено сирене с прясна коприва и забулени яйца

Печено сирене с прясна коприва и яйце по флорентински

Пролетно ястие за почитателите на чудесното съчетание от вкуса на запечено бяло сирене с аромата на пресните лук, чесън и коприва, и яйце, полято с разтопено масло. 

Селска супа от коприва

Селска супа от коприва

Ароматна и изключително вкусна пролетна супа, богата на желязо и витамини!

Вегетариански пай с коприва

Вегетариански пай с коприва

Рецепта за лек и апетитен пай с гъби и крехка млада коприва, който би могъл да бъде и идеална пролетна гарнитура.