Време за череши

Рубрика: 

Черешите - любимият полезен плод

Истинско удоволствие е да се похапват череши! При това – изключително полезно удоволствие! Зад типичния сладко-кисел вкус на плода се крие море от здравословни органични киселини: лимонена, ябълкова, янтарна, салицилова, елагова /със силно антиканцерогенно действие/… Пак от черешите можем да си набавим и множество ценни микроелементи като мед, желязо, йод, манган, хром, флуор, молибден, бор, ванадий, кобалт, никел, рубидий; както и пектин, захар и неподозирано многообразие от витамини: А, С, Е, В1, В2, РР, фолиева киселина.   
Черешите съдържат фенолни съединения, които ги превръщат в мощни антиоксиданти – истински капани за свободните радикали. Богати са на флавоноиди, сред които от особена важност за имунната ни система са антоцианините – природни пигменти, придаващи на плодовете характерния червен или лилавеникав цвят /боровинки/. Благодарение на тях се снижава пропускливостта на кръвоносните капиляри и се увеличава устойчивостта им. Да не пропускаме и друг факт – черешите съдържат кверцетин – силно противовъзпалително вещество, облекчаващо ставните болки и предпазващо от някои очни заболявания.
Освен насладата от непосредствената им консумация в суров вид, от полезните череши можем да приготвим изключително вкусни десерти, конфитюри и дори солени ястия, с които ще обогатим колекцията от любими рецепти през следващите дни.
А сега – някои любопитни и полезни идеи с вкусния плод:
Не изхвърляйте дръжките на черешите!
Изсушете ги и ги използвайте за приготвянето на отвара със силно диуретично действие! Необходими са 40 г добре изсушени дръжки, които да залеете с литър вряща вода и да ги оставите да престоят 20 минути преди прецеждане и консумация.
Не изхвърляйте костилките на черешите!
Доказана кулинарна „тайна“ – всеки сладкиш с череши придобива още по-добър вкус, когато използвате плодовете, заедно с костилките! Какво по-хубаво за домакинята – пести и време, и труд, а резултатът се оказва … ненадминат!
Направете си домашен черешов оцет!
Просто залейте предварително измити и почистени от дръжките и костилките череши с врящ винен оцет, в който сте добавили малко черен пипер и портокалови корички /на вкус/. Необходимо е да затворите сместа и да я оставите около 2 месеца да отлежи и се ароматизира  преди използване.
Пригответе черешов сироп за гарниране на сладоледа!
Една действително оригинална идея – вместо ягодов или малинов – използвайте черешов сироп! Само разбийте с миксер предварително почистените от дръжките и костилките череши, към които добавете малко лиминов сок и 2-3 супени лъжици пудра захар! Сиропът е готов и дори няма нужда от прецеждане!
Подарете си шоколадово-черешово изкушение!
Разтопете на водна баня 125 г битер шоколад, който предварително сте начупили на парченца. Добавете 50 мл готварска сметана, разбъркайте и оставете сместа да се вари на тих огън за около 5 минути. Потопете в готовата смес измитите и подсушени череши, като ги държите за дръжките. Блясъкът на черешово-шоколадовото вълшебство ще е неотразим, ако имате търпение да изчакате шоколада да се втвърди на стайна температура, а не в хладилника!

Рейтинг: 

Average: 4.5 (4 votes)

Още по темата: 

Черешов пай

Черешов пай

Хрупкав пай от запечено до златисто бутер тесто с плънка от ароматизирани в ликьор пресни череши. 

Черешов сладкиш с грис

Черешов сладкиш с грис

Бърз и много лесен за приготвяне ароматен черешов сладкиш с грис и прясно мляко - свеж десерт в горещия ден. 

Малинов крамбъл с череши

Малинов крамбъл с череши и плодов ликьор

Лек сладкиш от ронливо маслено тесто, със свеж плодов дъх на лято, подчертан от плътния аромат на ликьора.

Чийзкейк с череши

Чийзкейк с череши

Лесен и бърз за приготвяне сладкиш от крема сирене и сметана, в който ароматът на черешите - пресни или от компот - се допълва от нежно ванилено докосване.