С антиоксиданти срещу свободните радикали

Рубрика: 

Храни - естествен източник на антиоксиданти

Наричат ги клетъчни убийци! Те разкъсват клетъчната мембрана, увреждат ДНК, променят  биохимичнитесъединения и в резултат - убиват клетката. Технически, свободният радикал представлява молекула, която изгубвайки един от електроните си, изгубва и естествения си баланс и се стреми да възстанови равновесието си чрез кражба на жизнен електрон от друга клетка.
Учените отдавна доказаха ролята на свободните радикали в процеса на стареене на кожата, при раковите заболявания, инсулта, артрита, катаракта, болестта на Паркинсон, алергиите и много други тежки здравословни проблеми. Само един свободен радикал е в състояние да унищожи ензим, белтъчна молекула, ДНК верига и дори цялата клетка. Какво по-лошо от това, за нищожна част от секундата да бъде предизвикана верижна реакция, при която да бъдат произведени милиони допълнителни свободни радикали?!
Каква е причината за появата на свободните радикали?
Всепризнати агенти на свободните радикали са: замърсеният въздуха, цигареният дим,  стресът, алкохолът, пестицидите, UV лъчите, наркотичните вещества. Тялото ни непрекъснато подменя и ремонтира увредените от свободните радикали клетки, но с начина, по който човек по принцип злоупотребява със себе си, свободните радикали са извън контрол – факт, водещ неизменно към преждевременно стареене и пораждане на множество заболявания.
Какво представляват антиоксидантите?
Антиоксидантите са вещества, които неутрализират свободните радикали и преустановяват верижната реакция на образуване на нови свободни радикали.
Човешкото тяло произвежда метаболитни ензими, които са изключително ефективни антиоксиданти, но за съжаление, способността на организма ни за производство на въпросните ензими спада драстично след навършване на 20-годишна възраст. Един пример: черният дроб на 25-годишен младеж често е два пъти по-голям по размер от този, на 70-годишен човек.
Учени провели задълбочено изследване на 2002-ма доброволци с диагностицирана коронарна болест на сърцето. При системно прилагане на витамин Е (антиоксидант), те успели да намалят с цели 77% честотата на сърдечните атаки. Друго наблюдение показва, че японците, които по принцип са сред най-закоравелите пушачи в света, страдят изключително рядко от рак на белия дроб. Причината – редовната консумация на зелен чай – изключително силен антиоксидант.
Как антиоксидантите предпазват от рак?
Антиоксидантите са в състояние да ни предпазят от болестта най-малко по три начина: чрез унищожаване на причиняващите рак свободни радикали, чрез стимулиране на имунната система на организма, който да успее да унищожи мутиралите клетки, както и чрез намаляване на тенденцията раковите клетки да атакуват други органи и жлези. Доктор Лестър Пакър от Калифорниския университет в Бъркли, който е един от най-изявените изследователи, работещи в областта на антиоксидантите, отбелязва: "Перспективите за удължаване и подобряване на живота с помощта на антиоксидантите никога не са изглеждали по-обнадеждаващи."
Кои са храните, богати на антиоксиданти?
Антиоксидантите са в изобилие в повечето плодове и зеленчуци, както и в голяма част от ядките и зърнените храни.
Бета-каротинът се намира предимно в храните с оранжев цвят: моркови, сладки картофи,  пъпеш, тиква, кайсии, манго. Някои от зеленолистните зеленчуци като зеле и спанак, например, също съдържат в значително количество бета-каротин.
Лутеинът, когото асоциираме най-вече с доброто зрение, е широко разпространен в зеленолистните зеленчуци /зеле, спанак/.
 • Ликопенът е мощен антиоксидант, съдържащ се в големи количества в доматите, динята, гуавата, папаята, кайсиите, розовия грейпфрут, червените портокали. Учените отбелязват, че за 85% от хранителния прием на ликопен съдействат именно доматите и различни продукти, произведени на тяхната основа.
 • Селенът не е антиоксидант, а минерал– важен компонент на антиоксидантните ензими. Оризът и пшеницата са основните хранителни източници на селен за по-голямата част от света.  Съдържанието на минерала в почвата, определя и количественото му присъствие в храните, отглеждани в конкретния район. Значими заради високото съдържание на селен са още чесънът и Бразилският орех.
 • Витамин А се намира в три основни форми: ретинол (витамин A1), витамин A2и витамин A3, предимно в морковите и сладките картофи.
 • Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, се съдържа в изобилие в много зърнени храни и плодове, сред които са ябълките, портокалите, мангото, ананасът, малините, ягодите, крушите, грейпфрутът и червените боровинки.
Витамин Е или познатият ни алфа-токоферол, можем да си набавим от маслата от пшеничен зародиш, шафран, царевица, соя, но не бива да пропускаме и зеленолистните зеленчуци, както и пълнозърнестите храни, авокадото, бадемите, маслините, мангото и други.
Всепризнати източници на антиоксиданти са зеленият чай, ройбосът, куркумата, Гинко билобата, орехите, ябълките, фасулъти какаото.
На пазара съществуват голям брой препарати, щедро предлагани като мощни антиоксиданти, но все по-често учените съветват да избягваме изкуствено произведените стимулатори и да ревизираме основно и навреме начина си на живот и най-вече хранителния режим. Увеличеният прием на храни, богати на антиоксиданти, доказано би забавил процеса на стареене, би укрепил имунната ни система, понижил риска от ракови, сърдечно-съдови заболявания, артрит и редица други проблеми. Би ни предоставил здраве, продължителен и  пълноценен живот.
По материали на steadyhealth.com 

Рейтинг: 

Average: 4.7 (3 votes)

Още по темата: 

Зехтинът в борба с раковите заболявания

Зехтин за здраве

 
В Световния ден за борба с рака да обърнем внимание на важната и доказана зависимост между храната, храненето и развитието на много от злокачествените тумори.

Гроздето – витаминна бомба или бегло за ампелотерапията

Грозде

Като страна с традиции в отглеждането на десертни и винени сортове грозде, някак сме свикнали с присъствието му на трапезата ни. Но какво е ампелотерапията?

Плодове и зеленчуци срещу болестта на Алцхаймер

Плодове и зеленчуци срещу болестта на Алцхаймер

Необходимите промени в хранителния режим при установен недостиг на антиоксиданти - една от доказаните причини за развиването на болестта на Алцхаймер. 

За тонус – плодов шок

Цитруси за тонус

Всеизвестно е, че леката плодова диета е най-доброто оръжие и срещу наднорменото тегло, и срещу редица здравословни проблеми и общо неразположение на организма. 

Динята – и вкусна, и полезна

Диня

Сладка и сочна тя е един от предпочитаните летни плодове: натурална, със сирене, орехови ядки или като добавка към изкристализиралата ледена мастика