Нови разкрития за червеното месо

Рубрика: 

Холестерол - модел

Прекалената консумация на червено месо увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. С това изявление обобщава резултатите от проведеното проучване ръководителят му д-р Хейзън от клиниката в Кливланд, Охайо. И посочва главния виновник – една от аминокиселините, съдържащи се в червеното месо - L-карнитин.
Принципно, L-карнитинът е аминокиселина, която присъства естествено в тялото ни . Присъства, разбира се, и в червеното месо. Защо, обаче, учените от американската клиника са категорични, че именно тя е основната причина за сърдечно-съдовите заболявания?! Ето и обяснението на резултатите от проведеното изследване: по време на усвояването, погълнатият със сочната пържола L-карнитин е подложен на въздействието на бактериите от чревната флора, вследствие на което възникват цяла поредица от верижни реакции, които протичат в черния дроб и чиито резултат е повишаване нивото на холестерола в кръвоносните съдове.
 
Това съвсем не е първото заключение на лекарите, които уверено твърдят, че консумацията на червено месо може да съкрати продължителността на човешкия живот. До този момент, обаче,  като причини бяха изтъквани мазнинитеи високо съдържание на сол в месата и колбасите. Новото обяснение на проблема, което дава д-р Хейзън, позовавайки се на резултатите от проучванията на екипа му, е свързано само и единствено с L-карнитинаи превръщането му в триметиламин.
"Често се приема, че триметиламинът е обикновен органичен остатък. Но се оказва, че той има много силно влияние върху метаболизма на холестерола. А, както знаем, високите нива на холестерол са сигурна предпоставка за възникване и задълбочаване на сърдечно-съдовитезаболявания ", настоява д-р Хейзън, който признава, че след приключване на ръководеното от него изследване, самият той е намалил цели 5 пъти седмичната консумация на червено месо. 

Рейтинг: 

Average: 3.5 (4 votes)

Още по темата: 

Пет мита за храненето

Пет мита за храненето

Какво ли не се изписа и предстои да се изпише за храненето и храната?! Само през миналата година, чисто научните статии са над 16 000! Ето, обаче, някои любопитни факти, които подлагат на съмнение отдавна възприети истини:

4-те най-лоши идеи за здравословна закуска и техните алтернативи

Овесени ядки с плодове

Смятате ли закуската си за здравословна? А дали не се заблуждавате с консумирането на набедени за здравословни храни? 

Лечебни свойства на кълновете

Лечебни кълнове

За кълновете и начините, по които сами, в домашни условия, да се превърнем в производители на здравословна храна, която трябва да стане част от ежедневието ни.