С турско кафе сме здрави до 90 г.

Рубрика: 

Турско кафе, сервирано според обичая

Изследователите вярват, че са открили тайната на дълголетието, характерно за жителите на остров Икария, Гърция. Оказва се, че всички, достигнали почетната възраст от 90 години, никога не са се отказвали от дневната доза гръцко кафе.
Всъщност, става въпрос за традиционната напитка, приготвена от фино смлени зърна кафе, която се кипва в кафеник /джезве/, често с прибавена захар и се сервира с утайката, оставаща на дъното на чашата. У нас е популярна под името турско кафе, но съвсем естествено, в Гърция се слави като гръцко, макар че по света го наричат и арабско, и арменско.
След като доуточнихме въпроса с названието, да се върнем към публикуваното в списанието за сърдечно-съдова медицина SAGE на откритието – дело на изследователите от Университета в  Атина. Те твърдят, че напитката е новият еликсир на младостта.  
Според д-р Герасимос Сиасос, водещ автор на изследването, приготвеното по този способ кафе съдържа по-малко кофеин, но затова пък е богатона полифеноли и антиоксиданти, които са от изключителна важност за сърдечно-съдовата ни система. Екипът му смята, че менно ежедневната консумация на живителната течност обяснява констатирания факт: в Икария живеят два пъти повече дълголетници, навършили 90 г., отколкото на територията на цяла Европа! При това, всички се радват на изключително добро здраве!
Редица изследвания до момента сочат неоспоримо, че антиоксидантите, съдържащи се в кафето, играят важна превантивна роля за някои сериозни заболявания като диабет от втори тип, болестта на Паркинсон и редица ракови проявления, особено на храносмилателната система.
Как да си приготвим въпросното целебно кафе? Като в подходящ съд сипем 1/3 чаша вода, добавим 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица фино смляно кафе /за джезве/. Поставяме на котлона и бъркаме енергично, докато захарта се разтопи и сместа стане гладка /така ще се сдобием и с по-голям каймак/. Изчакваме кафето да кипне и без да оставяме да се вари го отстраняваме и изсипваме в чашата – бавно, за да запазим каймака и, все пак, да не сервираме с цялото количество утайка.  
 
По материали от чуждестранната преса

Рейтинг: 

Average: 3.7 (9 votes)

Още по темата: 

„Разпознаваме“ хубавите думи с помощта на кофеин

Вълшебните зрънца на кафето

Известно е, че кофеинът повишава активността на централната нервна система, а в нормални дози дори подпомага разрешаването на елементарни мисловни задачи и увеличава скоростта на поведенческите реакции.

10 СЪВЕТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

Радост от съвчестния живот

Колко обикновено и по човешки звучат тези отдавна написани „правила“, за които сме изчели толкова научни обяснения, преливащи от термини и статистики! А всичко е много простичко и лесно изпълнимо – противно на странната ни склонност и непреодолим стремеж към усложняване и претворяване на изконните закони!