Страстта към кофеин удвоява риска от диабет

Рубрика: 

Италианско проучване за връзката "кофеин-диабет"

В проведеното проучване, продължило 6 години, взели участие 1180 души, на възраст от 18 до 45 г., без каквито и да било начални признаци на диабет. 87% от тях били заклети любители на ароматната тонизираща напитка и «се ограничавали» с 1 до 3 чаши дневно. Останалите 13% определено злоупотребявали с дневен прием от над 500 мл от кафявата течност.
В заключителния си доклад, учените поставят на общо 24% от участниците в експеримента диагнозата «начален стадий на диабет», в т.ч. на 34% от «умерените» консуматори и на над 50% от пристрастените. Известно е, че всеки организъм преработва поетия кофеин доста индивидуално, но с проучването си, италианските учени доказват недвусмислено, че забавените метаболитни реакции вследствие налична хипертония, диагностицирано наднормено тегло и особено при категорично затлъстяване, удвояват риска от последващо развитие на диабет.
"Нашето изследване показва, че кафето повишава опасността от развиването на начален стадий на диабет, особено при хората в активна възраст, които преработват сравнително бавно поетия кофеин. Рискът се увеличава още повече, ако пациентите са с наднормено тегло или с доказано затлъстяване, а в същото време са страстни консуматори на кафе", заключава ръководителят на екипа, цитиран от «Дейли Мейл».
И все пак, съвсем не означава, че обезпокоителните данни касаят всички любители на кафето. Според проучването, основните фактори, предвещаващи риска от диабет, са два: от една страна е ежедневно приеманото количество кофеин, а от друга – специфичният генетичен фон на всеки човек – т.е. потенциалната му наследствена обремененост.
Впрочем, истината е, че доста трудно бихме могли да се ориентираме в противоречивите мнения на учените относно ползите или вредите от употребата на кафе. Ето и един красноречив пример: съвместно проучване на екипи от САЩ и Сингапур препоръчва редовния прием на поне 3 кафета дневно с цел снижаването с над 1/3 на риска от развиване на диабет!
Остава да решим на кого да се доверим! 

Рейтинг: 

Average: 5 (4 votes)

Още по темата: 

С турско кафе сме здрави до 90 г.

Турско кафе, сервирано според обичая

Гръцки учени от Атинския университет съобщават за новия еликсир на младостта и здравето.

Кафето в живота на някои велики личности

Чаша хубаво кафе

Интересни факти за пристрастеността към „кафявото“ злато на Балзак, Волтер, Екатерина II, Луи XV, Бах и Бетховен. 

Истината за разтворимото кафе

Разтворимо кафе

Преди 75 години, на 24 юли 1938 г., на бял свят се появява лесната и бърза за приготвяне ободряваща напитка, чиито милиони почитатели дори не подозират вредата от всяка погълната доза. 

„Разпознаваме“ хубавите думи с помощта на кофеин

Вълшебните зрънца на кафето

Известно е, че кофеинът повишава активността на централната нервна система, а в нормални дози дори подпомага разрешаването на елементарни мисловни задачи и увеличава скоростта на поведенческите реакции.