Кафето в живота на някои велики личности

Рубрика: 

Чаша хубаво кафе

Оноре дьо Балзак страстно обичал кафето и не пропускал да обиколи дори цял Париж, за да открие най-ароматните сортове с възможно най-добрия вкус. За начина, по който му въздейства любимата напитка, писателят споделя: „След чаша кафе сякаш всичко се отприщва и мислите нахлуват – същински батальони от велика армия на бойното поле.“
Известно е, че Балзак пиел силно черно кафе в големи количества и по всяко време на денонощието. Ежедневният му прием рядко падал под 20 чаши. Забавлявайки се, негови хроникьори изчислили, че докато е създавал „Човешка комедия“, Балзак вероятно е погълнал не по-малко от 15 000 чаши силно кафе. За съжаление, прекомерната употреба на напитката, допринася в голяма степен за сериозните здравни проблеми, пред които творецът се изправя в заника на живота си. „Когато отново посегнах към черното кафе, очният нерв пак започна да „придърпва“ и… въпреки всичко, не излезе нито ред! И цял поток от кафе вече не би могъл да възбуди мозъка ми…“.
В защита на ароматната напитка, Йохан Себастиан Бах създава своята "Кафе кантата" под номер 211 – истинска прослава на кафето по стихове на немския поет Пикандер /псевдоним на основния либретист на Бах Кристиан Фридрих Хенричи/. Всъщност, кантата по-скоро може да се определи като забавна музикална комедия в едно действие.
Лудвиг ван Бетховен пък винаги пиел кафе, приготвено от определен брой зърна - 64.
На Волтер преписват думите, че ако кафето е отрова, то тя е доста бавнодействаща, тъй като самият той я ползва активно повече от половин век. Казват, че великият френски философ и мислител изпивал до 50 чаши кафе дневно!
Руската императрица Екатерина II също била сред заклетите почитатели на тъмната напитка. Тя обичала кафето много силно – само за приготвянето на 5 чаши разходът бил около 400 г! С напитката, на Екатерина II сервирали задължително богат набор от разнообразни сладкиши.
Кралят на Франция Луи XV не се доверявал никому и винаги собственоръчно приготвял любимата си напитка. Просто от предпазливост – да не бъде отровен! 

Рейтинг: 

Average: 4.4 (5 votes)

Още по темата: 

С турско кафе сме здрави до 90 г.

Турско кафе, сервирано според обичая

Гръцки учени от Атинския университет съобщават за новия еликсир на младостта и здравето.

Денят на Кафе тортата

Кафе торта със сметана и орехови ядки

Сладкото изкушение, предложено от Кулинарния календар за днешния ден, е идеалната компания на чаша ароматно съботно кафе.

Испански сладолед с кафе

Испански сладолед с кафе

Необходими продукти:
-      1 супена лъжица ароматен ликьор
-      1 чаша еспресо
-      1 кофичка заквасена сметана
-      3-4 супени лъжици захар
Начин на приготвяне:
1.       По желание – подсладете прясно свареното кафе и го оставете да изстине.