Рецепти … за почистване

Рубрика: 

Здравословното почистване с натурални продукти

Странно е някак днес, когато изобретатели и производители от цял свят се надпреварват да ни предлагат какви ли не продукти, с които без каквото и да било усилие бихме могли да почистим, полираме, отстраним петно или дори да превърнем позагубилите цвета си дрехи в току-що купени, да се връщаме назад и с носталгия да преоткриваме бабините рецепти. Странно, но доста полезно и определено много по-здравословно, предвид морето от познати и непознати алергични реакции, на които ежедневно ставаме и свидетели, и жертви. Нима не е добра идеята да ограничим използването на химичните препарати, когато същият ефект може да се постигне с продуктите в кухнята?!
Със срединка от хляб бързо можем да отстраним леки петна върху тапетите.
С прясно мляко можем да извадим петната от ръжда върху памучни тъкани, да почистим захабена от влагата коприна, да лъснем до блясък лакираната кожа или да колосаме покривка.
С кафе ще добие разкошен блясък лакираното дърво – достатъчно е да сипем малко студено еспресо върху гъбата за търкане. Кафето не само поема прашните частици, то извлича наслоените мазнини и мебелите изглеждат като току-що полирани. Ако поръсим с влажната утайка от кафето килима или мокета и я оставим да позасъхне, а след това почистим с прахосмукачка, ще премахнем петната и ще освежим цветовете на подовите настилки.
Лимоновият сок, който е богат на лимонена киселина, е естествено безвредно почистващо средство, което в допълнение мирише чудесно. Тампонирайки директно с памуче, напоено със сок, можем да почистим петната от мастило върху цветна тъкан или мазно петно върху найлон, петна от чай или шоколад върху памучен плат. Просто трябва да оставим киселината да подейства и след това да изперем. Настъргана лимонова кора, увита в тензух и пусната в пералнята, заедно с бялото пране, ще направи дрехите искрящо бели. А тъкани с позавехнал червен цвят можем да освежим, като на всеки 5 л вода добавим 1 чаша лимонов сок.
С оцет почистваме следите от восък върху плочки, от мастило върху кожа или памучен плат, от меден окис върху сребро. Смесен с вода, той премахва петната от изпотяване върху дрехите и почиства идеално солничката за трапезата. Ако в топъл оцет добавим няколко щипки сол, ще отстраним безпроблемно котления камък от цялата баня.
С брашно можем да почистим на сухо нежни и светли платове – поръсваме, разтъркваме и изчеткваме.
Разтворен в хладка вода, жълтъкът на яйцето премахва петна от кафе върху ленен плат. Разбитият на не много твърд сняг белтък пък е идеалното средство за поддържането на кожените дрехи и изделия в добро състояние – достатъчно е да намажем с четка, да изчакаме да засъхне и после да изтъркаме.
С бяло вино можем да премахнем петната от червено вино и да неутрализираме „малката беля“ на домашния любимец върху мокета или килима.
Обелките на картофите, сварени във вода за 20-тина минути, премахват натрупания варовик в съда, в който се варят. А с разрязан на две картоф можем да отстраним петната от пръсти върху боядисани стени и врати /изтриваме с гъба/. 

Рейтинг: 

Average: 3.3 (3 votes)