Някои не съвсем научни открития – част 2

Рубрика: 

Препаратът "Радитор" - воден разтвор на радий

В предишна публикация стана дума за псевдо-научна класификация на широко разпространени хранителни вещества и добавки, както и за последвалия обществен отзвук. В този материал част от откритията са действително научни – проблемна е интерпретацията им.
След като през 1896 г. Анри Бекерел докладва пред Френската Академия на науките за откриването на явлението радиоактивност, а Мария и Пиер Кюри провеждат редица изследвания и стават откриватели на част от радиоактивните елементи, вначалото на миналия век,хората изведнъж решават, че радиоактивността е изключително полезна. Започват трескаво да търсят и масово да купуват предмети, замърсени с радиация: различни гривни и висулки от радий срещу ревматизъм, уранови одеала за борба с артрита, радиоактивна анти-ейдж козметика и дори радиоактивна вода! Особената си популярност последната дължи най-вече на откритата радиация в минералните термални извори, известни с лечебните си свойства.  
Всички приемат радиацита във водата като природен феномен – истински дар Божи! Съвсем естествено се появяват и жадуващите бърза и лесна печалба предприемчиви умове. Процъфтява търговията със заразени напитки. Известният по онова време индустриален магнат Байърс твърди, че изпива не по-малко от 3 бутилки дневно. След смъртта му на 31 март 1932 г., авторитетният Уорстрийт Джърнъл посвещава на Байърс и радиоактивната вода цяла статия, която озаглавява: „В резултат от използването на напитката той изглеждаше перфектно, докато не загуби по-голямата част от челюстта си".
Байърс става печално известен, умирайки от масивен карцином, вследствие консумацията на популярно патентовано „лекарство“ под формата на воден разтвор на радий. Освен загубата на част от челюстта, лекарите констатират мозъчен абсцес и дупки в черепа и въпреки, че заключението е „радиационно отравяне“ – характерна за времето терминология – като причина за смъртта се посочва раковото заболяване, а не острата форма на лъчева болест.  
Срещу производителя на панацеята Уилям Бейли така и не е повдигнато обвинение, но след скандала със смъртта на Байърс, Федералната търговска комисия издава заповед за прекратяване на бизнеса му. Този факт, обаче, така и не успява да спре Бейли да извършва търговия с радиоактивни продукти. По-късно, в Ню Йорк, той основава нова компания и пуска в продажба радиоактивни катарами, преспапиета и дори механизъм, посредством който  се „обогатява“ водата, за да се превърне в радиоактивна. 

Рейтинг: 

Average: 4.7 (3 votes)