Полезното барбекю … с бира

Рубрика: 

Маринованото с тъмна бира месо е по-малко канцерогенно

С навлизането в периода на все по-хубаво време, все по-често сме склонни да съчетаваме доброто настроение с неповторимия вкус на изпеченото на скара месо. Въпреки нескончаемите предупреждения, че при готвенето на много висока температура, червените меса образуват хетероциклични амини – канцерогенни химикали, които доказано вредят на здравето ни.
Но, макар и частично, решението на проблема е налице! След системно проучване, екипът на проф. Изабел Ферейра от Университета в Порто установява, че канцерогенните вещества силно намаляват, ако предварително мариноваме месото с бира, при това – не с каква да е, а непременно с тъмна!
За да потвърдят резултатите от изследването си, португалските учени провели нагледен тест: подготвили парчета свинско месо, част от които мариновали в светла бира, част – в безалкохолна, част – в тъмна, а няколко от тях поставили директно на скарата. Оказало се, че при маринованите с тъмна бира месца, образувалите се канцерогенни химикали са с цели 50% по-малко от регистрираните количества в изпеченото немариновано месо и с 25-30% по-малко от маринованите със светла или безалкохолна бира.
Така, че вместо неохотно да се отказваме от свързаното с толкова положителни емоции барбекю, нека се съобразим с някои дребни подробности, които значително биха намалили риска от насищане на организма ни с въпросните канцерогенни вещества:
- Задължително предварително мариноваме месото в тъмна бира.
- Печем месото бавно, на умерена температура.
- Скарата, на която подреждаме месото, поставяме на не по-малко от 10 см. над жаравата.
- При сервиране на изпеченото месо отстраняваме и не консумираме силно прегорелите части.
- Разбира се, не на последно място, е необходимо всеки път старателно да почистваме образувалия се нагар по самата скара. 

Рейтинг: 

Average: 5 (4 votes)

Още по темата: 

Печено свинско с горчица и бира

Ароматно печено свинско с горчица, бира и гарнитура от картофи соте

Крехко месо със златиста хрупкава коричка - истинско празнично ястие за трапезата и...за сетивата!

Нови разкрития за червеното месо

Холестерол - модел

Резултатите от последните проучвания на екипа от клиниката в Кливланд хвърлят нова светлина върху проблема със сърдечно-съдовите заболявания и връзката им с хранителния режим. 

Някои не съвсем научни открития – част 1

Вилжуифски списък на добавките с код Е - факсимиле

За Вилжуифския списък на добавките в хранителните продукти, означени с код Е.  

Някои не съвсем научни открития – част 2

Препаратът "Радитор" - воден разтвор на радий

Ползата от панацеята, наречена радиация или последствията от масовата психоза в резултат на комерсиално интерпретираните научни факти.