5-те причини за целулит

Рубрика: 

Целулит

Решение: през следващите 2 седмици слагаме кръст на всякакви съмнителни хранителни менюта, които предизвикват задържането на течности. Резултат: при спазване на въпросния режим, съвсем логично вече тежим няколко килограма по-малко. Но, настъпва и втората фаза: доволни от постигнатото, възобновяваме редовния начин на хранене и … килограмите се връщат обратно. Понякога се сдобиваме дори и с повече, отколкото сме изгубили по време на диетата! Обезкуражени от провала не обръщаме внимание на важен факт – по време на втория етап сме подпомогнали и натрупването на целулит. Как да избегнем този нежелан ефект – ето и съветите на диетолога д-р Филип Бланшмезон, специален гост на „Топ санте“.
Рафинираната захар
Тя ни дебне навсякъде: в сладкиши, бисквити, зърнени закуски, конфитюри ... Често е маскирана с псевдоними като захароза, декстроза, глюкоза. Не се заблуждавайте, предупреждава диетологът. Изкуствените подсладители също трябва да бъдат избягвани, тъй като те притежават свойства, подобни на тези, на глюкозата: подпомагат задържането на вода в тъканите.
Солта във всичките й проявления
Тя е дори по-лоша от захарта! Освен това е навсякъде: в пушената сьомга, бекона, всички млечни продукти, сосове, безалкохолни напитки, хляб и, разбира се, в любимите соленки, крекерчета и всевъзможни хрупкави добавки към аперитива, към които посягаме с виновна физиономия.
Да не говорим за миловидните названия, с които ни заблуждават етикетите: мононатриев глутамат или Е621 – та това си е чиста сол! Или горещо препоръчваните срещу киселини в стомаха медикаменти с всоко съдържание на сода бикарбонат, които са доста богати на натрий!
Дневната доза сол, препоръчванаот Световната здравна организация, е 4 грама. Толкова сол има в невзрачен малък сандвич! Излиза, че ежедневно всеки от нас консумира количества най-малко двойно или тройно над препоръчителната доза. Съвсем естествено, при предприемане на който и да е диетичен режим, при отсъствието на солната атака, ще постигнем забележителен ефект. Просто при захранването впоследствие трябва да внимаваме и да се придържаме към препоръките на Световната здравна организация, знаейки че солта задължително присъства в състава на всички продукти, богати на наситени мазнини, заради които коланите започват да ни стягат.
Кафето
Любимата за много от нас напитка има репутацията, че доста добре се справя с мазнините и дори присъства активно в някои разработени програми за намаляване на теглото. Но, от друга страна, всяка диуретична диета подпомага дехидратацията, която пък подтиква бъбреците да „улавят“ натрия и, респективно, водата, в която се съдържа. И докато при едни от нас кафето играе ролята на абсолютен диуретик, при други то ще е виновникът, подпомагащ задържането на течности. Ако все още не сте наясно какъв е случаят при Вас, просто направете експеримент: преустановете употребата на кафе за период от 2 седмици, след което бързо възобновете приема. За резултатите, шегува се докторът диетолог, няма да е необходимо микроскопско изследване!
Пшеничното брашно
Време е да осъзнаем ролята на протеините в пшеницата - т.е. всеизвестния глутен. Ясно е, че при алергия или непоносимост към глутена, пшеничните протеини не се разграждат напълно, оттам смилането е непълно и процесът неизменно води до задържането на течности. За щастие, не всички имаме непоносимост или алергия към глутена! Но често се задоволяваме с тази констатация, а в същото време страдаме от подути пръсти на ръцете, отичат ни краката и се чудим защо някак безпричинно трупаме килограми. И дори не се замисляме, че рганизмът ни реагира на глутена! А решението е простичко: трябва само да заменим в повечето случаи пшеницата с ръж, овесени ядки или ориз!  
Протеините във форсирано отглежданите животни и червеното месо
Досещате ли се какъв ефект ще постигнете, ако в продължение на 2 седмици, когато решите да консумирате месо, се ограничите само с пернат дивеч, домашно отгледани птици или риба, която не е от изкуствен развъдник?! Просто няма по-убийствен източник на наситени мазнини от червеното месо и това, на форсирано отглежданите животни!  

Рейтинг: 

Average: 4.7 (3 votes)

Още по темата: 

Хибернационна диета – отслабваме докато спим

Мед преди лягане

Как да отслабнем с хубав сън и 4 златни правила. Без особени усилия, при това – необратимо – можем да свалим 3 до 5 кг. за по-малко от месец!

Ефективната полезна диета

Растителни протеини

Време е за витаминно-протеиновата диета – напълно безвредна, лесна за изпълнение, с бърз резултат – 5 до 7 кг за 10 дни, твърдят от сп. Glianec. 

5-те най-опасни актуални диети

Балансиран диетичен режим

Британската асоциация на диетолозите посочва 5-те най-опасни актуални диети. 

Пет мита за храненето

Пет мита за храненето

Какво ли не се изписа и предстои да се изпише за храненето и храната?! Само през миналата година, чисто научните статии са над 16 000! Ето, обаче, някои любопитни факти, които подлагат на съмнение отдавна възприети истини:

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Регресия в прогрес

 
Когато посягаме към храната машинално, унесени в разрешаването на далеч по-важни проблеми, а не си задаваме някои простички въпроси…