Пет мита за храненето

Рубрика: 

Пет мита за храненето

Да повдигнем болния въпрос с дневно усвоените калории.

  1. „Една калория си е една калория“ - ГРЕШКА  

Виждали сме, чели сме и ни е омръзнала максимата: за да поддържаме теглото си стабилно в определени граници е необходимо да поемаме ежедневно точно определен брой калории. Внимание! Проучване и експериментални тестове с доброволци, проведени още през 2010 г., посочват ролята на преработените и непреработени въглехидрати при прием на храни с еднаква енергийна стойност. Част от доброволците получават сандвич с пълнозърнест хляб, останалите – същият сандвич, но с бяло хлебче. Изразходваните калории за разграждането и усвояването на пълнозърнестия хляб се оказват доста повече от необходимите за преработката на белия.

  1. „Храната е единственият виновник за наднорменото тегло“ - ГРЕШКА

Bisphénol-A  е официално забранена химическа субстанция при производството на всякакви храни и изделия, предназначени за деца. Многобройните изследвания са категорични – съединението влияе на телесната маса, тъй като влиза във взаимодействие с мастните клетки. Публикация в официалния журнал на Американската Медицинска Асоциация разкрива, че у предразположените към затлъстяване хора, независимо от възрастта, има натрупване на Bisphénol-A  в урината от 30 до 77% над референтните стойности. За сведение: въпросното химическо съединение присъства в метала, от който се изработват консервните кутии, влиза в състава на някои твърди пластмаси... има го дори в касовите бележки!

  1. „Човешкото тяло не може да задържи дълго изгубените при диета килограми“ - ВЯРНО

Със сигурност вече сте се сблъскали с проблема на бързо възстановените килограми. Несъмнено ще се чувствате по-добре, ако знаете, че причината съвсем не се корени във волята Ви! „Човешкото тяло е устроено така, че се грижи да поддържа строг баланс на произвежданите хормони. Когато по някакъв начин нарушите този баланс, тялото започва буквално да Ви принуждава да се храните повече, променяйки производството на т.нар. хормони на глада.“, обяснява специалистът по хранене Филип Дибортоли. По тази причина, дори година след като сте прекратили диетата, проблемът с нарушения баланс е факт!

  1. „Всички мазнини са вредни“ - ГРЕШНО

Ако сте избрали диета, в която не присъстват мазнините, определено ще имате проблеми със загубата на излишните килограми! Много хора мислят, че изхвърляйки мазнините от ежедневно приеманата храна означава край на непрекъснато трупащите се килограми! За съжаление, постановката се оказва невярна! Един пример: прием на храна, богата на въглехидрати, предизвиква рязко покачване и бързо сриване на инсулина в организма, което води отново до пораждането на чувство за глад. Истината е в ограничаването на мазнините, неблагоприятни за човешкия организъм, сърцето и лошия холестерол, съветват диетолозите, но е необходимо запазването на необходимия процент за поддържане на живот от тялото - около 3% за мъжете и 9% за жените.

  1.  „От захар и захарни изделия се напълнява“ – ВЯРНО

Въпреки, че екпертите все още не са в състояние да дадат точно обяснение на процесите, те са категорични, че консумацията на захар оказва влияние както върху телесното тегло, така и върху диабета, високото кръвно налягане, метаболизма като цяло и някои сърдечно-съдови заболявания. Световната здравна организация е в основата на множество разнообразни кампании, призоваващи хората да ограничат дневния прием на захар и захарни изделия. Всъщност, бялата захар (включително медът и всевъзможните сиропи) „предоставя“ на организма т.нар. „празни“ калории, изключително бедни на хранителни вещества, но със завидно лошо въздействие върху организма. Проблемът е сериозен, особено като се вземе предвид факта, че над 75% от ежедневно закупуваните и консумирани продукти съдържат добавена захар! Някакво решение е все пак личното ограничаване на захарта в кафето и чая, както и на сладките напитки като цяло.
Автор: Rafaële Réal © Pampa Presse
Превод от френски: Р. Илиева.

Рейтинг: 

Average: 4 (6 votes)