Бататите – и вкусни, и полезни

Рубрика: 

Чипс от сладки картофи

Слабо познатият и съвсем не широко използван у нас сладък картоф, известен още с името батат, има дълга история от над 10-12 000 години и произход, свързан със земите на Цетрална Америка. С Великите пътешествия през 15-ти и 16-ти век екзотичните грудки постепенно стават част от трапезата на цяла Америка, Африка и Азия, така че днес, съвсем обяснимо, сред най-големите производители на ценния вкусен зеленчук са Китай, Индонезия, Виетнам...
Разбира се, бататите активно присъстват в традиционната северо- и южноамериканска кухни, където са основен продукт в множество, както сладки, така и солени ястия. Оказва се – съвсем не напразно, тъй като освен уникален вкус, сладкият картоф притежава завидни свойства от изключителна полза за човешкия организъм.
Като начало – бататите имат доста висока хранителна стойност – те съдържат 24 до 28% захари, но в същото време гликемичният им индекс е много по-нисък от този, на класическите картофи (едва 50, вместо от 65 до 95, в зависимост от начина на приготвянето им). В този смисъл, при консумирането им, бататите не само не предизвикват рязко повишаване нивата на глюкозата в кръвта, но осигурямат и сравнително по-дълготрайна ситост.
Въпреки, че са бедни на минерали, сладките катрофи са добър източник на витамините А, С и тези, от групата В. В техния състав основно място заема бета каротинът - каротеноид с мощно антиоксидантно действие, насочено срещу свободните радикали. Бататите дори имат доказано превантивен ефект срещу процесите на стареене, както и срещу проявата и развитието на някои ракови и сърдечно-съдови заболявания.
Достатъчно аргументи, за да обърнем внимание на този зеленчук, като го направим по-чест гост на трапезата ни. Ето и някои идеи за приготвянето му:
Сладък чипс – чудесна компания на всеки аперитив и полезен заместител на традиционния картофен чипс. Достатъчно е да обелим около половин килограм сладки картофи, след което да ги нарежем на много тънки жетони и внимателно да ги подсушим, след което да ги изпържим в сгорещено олио от гроздови семки, да ги отцедим върху кухненска хартия от излишната мазнина и... да ги сервираме с гуакамоле, например. Вкусно, здравословно и дори диетично!
А бихте ли отказали огретен от батати с фета сирене, ароматно пюре от сладки картофи – наистина фантастична гарнитура или пък орехов пудинг от сладки картофи?

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)

Още по темата: 

Огретен от батати и фета сирене

Огретен от батати, фета сирене и кедрови ядки

Ароматни кедрови ядки и мащерка допълват неповторимото съчетание на езотичния сладникав вкус на бататите с тръпчиво-солената фета. 

Пюре от сладки картофи

Пюре от сладки картофи в 3 варианта

Ароматно пюре от сладки картофи в три варианта – с добавен мед, балсамов оцет или мащерка и индийско орехче – по избор. 

Орехов пудинг от сладки картофи

Орехов пудинг от сладки картофи и ароматни подправки

Оригинална рецепта за приготвянето на ефектен американски десерт, събрал цяла палитра от екзотични аромати.