Пълнеем от … работа!

Рубрика: 

Дълъг работен ден

На всички ни е ясно, че обездвижването и неправилното хранене могат да съсипят всяка фигура. Но има още много фактори, които благоприятстват трупането на излишни килограми, а ние дори не подозираме, за някои от тях!
Стрес на работното място
Оказва се, че при стрес се освобождават огромни количества от хормона кортизол, който повишава нивото на глюкозата и ако въпросната енергия не бъде изразходвана, се отлага под формата на мазнини, твърди д-р Йън Марбър.
И какво? Обикновено напрежението в офиса продължава дни наред, отделят се невероятни количества кортизол и единственият начин на организма да се успокои е отлагането и натрупването на мазнини!
Всъщност, има и други начини! Като начало – за да намалим стреса и унищожителното му влияние, е добре да обогатим менюто си с вит. С и В5, както и да приемаме в по-големи количества магнезий /ядки, овес, кафяв ориз, зеленчуци и плодове/. А енергията би могла да бъде изразходвана по толкова приятни начини като практикуването на някакъв спорт или разходка в планината, например. Но в никакъв случай разтоварването не бива да става посредством извършването на дейност, която да ни напряга умствено: „Шахът може и да е забавна игра, но с нея тялото ни не си почива“, пояснява д-р Марбър.
Офис – ритуалите
Хубавият задружен колектив отбелязва с подобаващо угощение всеки празник! А понякога те не са малко! Поводи за почерпка – всякакви! При това тук съвсем не става и въпрос за порочните практики от типа на „маса на удоволствията“, към която винаги, щом сме ядосани или изнервени, бихме могли да посегнем!
Хубавата закуска
Не набързо унищожената баничка, кифличка или сандвич, защото след поглъщането на тестена храна, ставаме „истински магнит за още въглехидрати“. „Започнете деня с протеинова закуска. Така ще поддържате стабилно нивото на кръвната захар и няма да се сетите за сладките изкушения“, съветва д-р Марбър.
Обедната почивка
„Почивките влияят положително на работоспособността, но проблемът е, че повечето хора свързват това понятие с хапване, при това на крак, и в никакъв случай с движение?, твърди специалистът по здравословно хранене Карл Оноре. Оказва се, че ако решим да заситим глада си с банан и ядки /особено в суров вид!/, ще си осигурим прилив на енергия за далеч по-дълго време, отколкото ако глътнем набързо кафе с няколко бисквитки. А винаги има място и за ужасяващи факти: 2 нищо и никакви хрупкави бисквитки дневно правят 14 000 калории годишно или в превод – 4-5 излишни килограма!
Макар и зад бюрото, все пак горим калории
Учените са пресметнали, че за 6 часа пред компютъра, например, се лишаваме от 600 калории! Та това е супер! Толкова ще изразходваме и за час плуване, фитнес или джогинг! Но, това е хубавата част от новината! Следва приземяване – горим калории, но не отслабваме! Все пак, за да се „разхождаме“ по клавиатурата не ни е необходима толкова енергия!
Талията нараства при недоспиване
Ранно ставане, работа до късно и лягане след полунощ – никак не е чудно, че скоро се сдобиваме с няколко допълнителни сантиметра в талията. Учени от Чикагския университет установили, че само след две последователни нощи с 4-часов сън са достатъчни, за да се активират процеси, водещи до неизменното напълняване. При недоспиване, нивото на лептина /регулира апетита и метаболизма/ доказано спада с 20%, а ответната реакция е, че нивото на веществата, подаващи сигналите за глад към мозъка, се повишава с 20%. Изводът – спим поне 7 часа в денонощието, за да не напълняваме!
Неприятните звуци вредят на фигурата
Мобилните телефони, които не спират да звънят; непрекъснатият поток от коли под прозореца; ремонтните работи…Не е за вярване, но неприятните звуци, които чуваме по цял ден, също влияят зле на фигурата ни! До този извод стига д-р Лаура Клейн от университета „Пен Стейт“ в Пенсилвания. Тя експериментира с 29 мъже и 34 жени, разделени на две групи, на които дава да решават кръстословици. Едната група работи в тиха стая, а другата е принудена да се справя със задачата под „съпровода“ на бормашина. На участниците в теста били сервирани сладкиши. Жените от групата, подложена на силния шум, посягали доста по-често към лакомствата и при това избирали от по-калоричните, докато решаващите кръстословица в тихото помещение, не проявили особен апетит. Същото се оказало вярно и за мъжете. „Подложени на стрес и шум, хората ядат повече, но в частност жените, изчакват работният ден да приключи и се нахвърлят на храната. Ако седмицата е била натоварена, вероятността от преяждане през почивните дни е огромна.“, заключава д-р Клейн. Възможно частично решение на проблема: изключете телефона си, докато работите, периодично си създавайте моменти на относително по-пълно спокойствие и… приемайте повече чай от лайка, съветват специалистите.   
Източник: сп. ELLE

Рейтинг: 

Average: 3.6 (8 votes)

Още по темата: 

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Регресия в прогрес

 
Когато посягаме към храната машинално, унесени в разрешаването на далеч по-важни проблеми, а не си задаваме някои простички въпроси…

Диетата Окинава – тайната на здравословното хранене

Меню Окинава

Искате да сте елегантни и същевременно в отлична физическа форма: тонизирани, силни и дееспособни? Запознайте се с диетичния режим Окинава!