Неподозирани убийци на трапезата

Протеини от животински произход

Според задълбочените изследвания на учени от Университета в Южна Калифорния,  хранителният режим, богат на месо, яйца и млечни продукти вещае четири пъти по-голям риск от развиването на рак или диабет при хора под 65-годишна възраст. Самото проучване било насочено към оценка на въздействието от консумацията на животински протеини върху продължителността на човешкия живот. Заключенията са плод на анализираните данни от 6 381 доброволци на средна и над средната възраст, участвали в националната кампания за ползите от здравословното хранене.
 
Учените установили, че "завишеният прием на животински протеини при хора под 65-годишна възраст довежда до четирикратно увеличение на риска те да развият рак или диабет, а опасността да починат от всякакво друго заболяване в рамките на 18 години се увеличава двойно.“
 
В същото време, високопротеиновият хранителен режим, приложен при възрастните хора, намалява смъртните случаи от рак с 60%, а тези – от всякакви други заболявания – с 28%.
 
Ръководителят на екипа Валтер Лонго съветва: „Препоръчително е, до съответната възраст, хората да съблюдават хранителен режим, който е беден на животински протеини. Впоследствие, когато започнат да губят от теглото си и костната им структура стане чуплива, в името на здравето и добрата обща кондиция, те следва да увеличат приема на белтъчини от животински произход .“
 
В заключение, на база направените изследвания и анализи, ученият отбелязва и препоръчителната дневна норма за консумирани животински протеини от хора в активна възраст: не повече от 0.8 г на килограм телесно тегло. 

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)

Още по темата: 

Популярните диети

Диета и килограми

Излишните килограми – болезнен или не, но все пак проблем за мнозина от нас. Опитваме всевъзможни диети, налагаме си строги режими… А крайният ефект зависи от правилния избор.  

5-те най-опасни актуални диети

Балансиран диетичен режим

Британската асоциация на диетолозите посочва 5-те най-опасни актуални диети. 

Нови разкрития за червеното месо

Холестерол - модел

Резултатите от последните проучвания на екипа от клиниката в Кливланд хвърлят нова светлина върху проблема със сърдечно-съдовите заболявания и връзката им с хранителния режим. 

Хранене и дълголетие

Полезната храна за дълъг живот

Нова публикация на екип от Академията на науките в Ню Йорк потвърждава важната връзка между храненето и продължителността на живота. 

Пет мита за храненето

Пет мита за храненето

Какво ли не се изписа и предстои да се изпише за храненето и храната?! Само през миналата година, чисто научните статии са над 16 000! Ето, обаче, някои любопитни факти, които подлагат на съмнение отдавна възприети истини:

10 СЪВЕТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

Радост от съвчестния живот

Колко обикновено и по човешки звучат тези отдавна написани „правила“, за които сме изчели толкова научни обяснения, преливащи от термини и статистики! А всичко е много простичко и лесно изпълнимо – противно на странната ни склонност и непреодолим стремеж към усложняване и претворяване на изконните закони!