Рибата – обещание за здраве и дълголетие

Рубрика: 

Риба за по-дълъг живот и добро здраве

Съвсем не за пръв път учените акцентират върху факта, че при редовно присъствие на рибата /особено мазната/ в менюто ни, ще се радваме по-дълго на по-добро здраве. Новото проучване на изследователи от Харвардския университет и Университета във Вашингтон просто напомня, че този принцип на хранене има особено защитен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания при хората в напреднала възраст.
При обследване на значителен брой хора над 65 годишна възраст, учените установили, че при редовно консумиращите риба рискът от по-ранна смърт намалява с 27%, а този, от заболяване на сърдечно-съдовата система – с 35%.
"В действителност, с пълна увереност можем да заявим, че човешкият организъм, който показва добри нива на важните есенциални мастни киселини, определено има средно с 2.2 години по-дълъг живот", споделя д-р Дариуш Mозаариан - ръководител на първото проучване относно съдържанието на омега-3 и есенциални мастни киселини в кръвта. Заключенията на екипа се основават на резултатите от масирано изследване на 2700 пациенти на и над 65 годишна възраст.
"Събраните сведения неоспоримо потвърждават значението на съдържащите се в кръвта омега-3 мастни киселини в борбата със сърдечно-съдовите заболявания и дават основание за надежда, че в напреднала възраст, именно те ще прибавят още години към човешкия живот", заключава д-р Дариуш Mозафариан.
Изследването е своеобразно продължение на наскоро проведеното проучване от немски екип учени, доказали че редовното включване на рибата в менюто разрешава проблема с високото кръвно налягане.
Накратко: за да се радваме на по-дълъг и пълен със здраве живот, непременно, поне веднъж седмично, на трапезата ни трябва да присъства бърза риба на фурна с домати и целина , рибни рулца с плънка от сирене Грюер и сини сливи, риба тон с маслини, кориандър и вермут; ароматно филе от сьомга или хрупкави сардели с ябълкови резени и ябълково вино. Добър апетит! 

Рейтинг: 

Average: 3.7 (12 votes)

Още по темата: 

Ароматна сьомга с балсамов оцет

Ароматна сьомга с балсамов оцет

Филе или котлет от сьомга в ароматна марината, поднесени със запечени в масло доматчета чери.

Ароматно филе от сьомга

Ароматно филе от сьомга с домати чери

Бърза и непретенциозна рецепта за ефектно и вкусно ястие от сьомга, доматчета чери и много аромати.

Филе от лаврак със сос Холандез

Филе от лаврак със сос „Холандез“

Рецепта за празнично ястие от изпържени до златисто рибни филенца с винен сос и с гарнитура от карамелизирани бейби моркови и грах.

Филе от бяла риба със сос от личи

Филе от бяла риба в сос с личи

Хрупкаво изпържени рибни филета с екзотичен сладко-кисел сос от плодчета личи.