За 'слънчевия витамин' и ползата от него

Рубрика: 

Филето от сьомга и херинга - източник на витамин D

През зимния сезон човешкият организъм набавя голяма част от необходимите за безпроблемното си съществуване витамини значително по-трудно и бавно. Сред тях на първо място е витамин D, наричан още "слънчев витамин". Оказва се, че той е от съществено значение за хората във всички възрасти, а световната здравна общественост с тревога отбелязва констатираната от около 10 години насам тенденция за растящ дефицит на нивата му в човешкия организъм. При това не бива да се сипят упреци за липсата на слънчеви дни, тъй като е доказан и парадоксът, че населението в страните от Северна Европа – Швеция, Норвегия, Холандия – са далеч от проблема с недостиг на витамин D! Разковничето – отново хранителният режим! Основните функции на витамин D се изразяват в повишаване капацитета за усвояване от червата на елементите калций и фосфор. Целта – да се осигури оптимална минерализация на костите, хрущялите и зъбите, както и да се поддържат необходимите за човешкото здраве нива на калций и фосфор в кръвта. Ето и вкусните начини за набавяне на витамина и разнообразяване на менюто ни, особено през зимните месеци. За съжаление малко храни съдържат витамина в голямо количество и това са обикновено т.нар. мазни храни, тъй като самият витамин е мастно разтворим /подобно на витамините А, С и К и за разлика от витамин С и тези, от групата на В, които са водно разтворими/. На първо място тук са мазните морски риби като херинга, сьомга, сардина, скумрия, които безрезервно се препоръчват независимо от начина на приготвяне /варене, опушване, консервиране, печене на грил и т.н./. Като храни с подчертано ниско съдържание на витамин D учените и диетолозите посочват месото, карантиите, пастета, гъбите и… внимание! Постните и често предпочитаните в диетичните хранителни режими бели риби като скат, морски език, хек – в тях напълно липсва важният слънчев витамин!

Рейтинг: 

Average: 5 (3 votes)

Още по темата: 

Рибата – обещание за здраве и дълголетие

Риба за по-дълъг живот и добро здраве

Ново неоспоримо доказателство: редовната консумация на риба увеличава продължителността на живота и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Диетата Окинава – тайната на здравословното хранене

Меню Окинава

Искате да сте елегантни и същевременно в отлична физическа форма: тонизирани, силни и дееспособни? Запознайте се с диетичния режим Окинава! 

Храната, дадена от Бог

Рибата - божествената храна

Безспорно рибата е божествена храна и не само защото някога, на брега на Генисаретското езеро Христос е нахранил с две риби и пет хляба многохилядния народ.