Хранене и дълголетие

Полезната храна за дълъг живот

Ако непрекъснато ограничаваме приема на храна и се подлагаме на всевъзможни диети, едва ли ще повлияем положително върху продължителността на живота си. Но, ако не обръщаме внимание на наднорменото тегло или констатираното затлъстяване, със сигурност упорито зачеркваме част от отредените ни земните дни. Още едно потвърждение на теорията е изследването, проведено от екип на Академията на науките в Ню Йорк. Учените предприели проучване сред жителите на японския остров Окинава, тъй като били силно заинтригувани от причините за съсредоточаването на рекорден брой столетници, живеещи именно там.
Изумителното заключение, публикувано на страниците на месечния специализиран бюлетин на Академията от 23 април т.г. е, че основният фактор за дълголетието е… храната! „Да се храните малко съвсем не е гаранция, че ще живеете по-дълго“, поясняват учените. „Вземете пример от японците – в действителност, те не консумират огромни количества храна, но основна част от менюто им е рибата, почти не ядат месо и приемат без огранчение всякакви зеленчуци“.
В бюлетина се подчертава, че теорията за „ограничените калории“ бе опровергана при лабораторни изследвания още през 2009 г. Опитите с мишки, на които подавали малки дози храна, показали, че само 1/3 от тях живели по-дълго време. При втората трета така и не настъпили промени в продължителността на жизнения цикъл, докато при 1/3 от животните било констатирано определено съкращаване на живота. Съвсем логично възниква въпросът за връзката между консумираните калории и дълголетието!
„Нека не забравяме, обаче, доказания факт, че наднорменото тегло и особено затлъстяването са фактори, които намаляват продължителността на живота“, напомнят в бюлетина и заключават: „Ако не можем да живеем по-дълго, като се храним по-малко, то със сигурност можем да увеличим дните си, ако се храним по-добре!“

Рейтинг: 

Average: 3.7 (7 votes)

Още по темата: 

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Регресия в прогрес

 
Когато посягаме към храната машинално, унесени в разрешаването на далеч по-важни проблеми, а не си задаваме някои простички въпроси…

10 СЪВЕТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

Радост от съвчестния живот

Колко обикновено и по човешки звучат тези отдавна написани „правила“, за които сме изчели толкова научни обяснения, преливащи от термини и статистики! А всичко е много простичко и лесно изпълнимо – противно на странната ни склонност и непреодолим стремеж към усложняване и претворяване на изконните закони!  

Диетата Окинава – тайната на здравословното хранене

Меню Окинава

Искате да сте елегантни и същевременно в отлична физическа форма: тонизирани, силни и дееспособни? Запознайте се с диетичния режим Окинава!