В очакване на ново лекарство за сърдечни заболявания

Полезният грейпфрут

Учените успели да изолират, идентифицират и изследват молекула на грейпфрута, която има мощно противовъзпалително действие. Всъщност, заключението им е, че въпросната ценна молекула се съдържа в естествен вид в повечето цитрусови плодове, но най-висока е концентрацията й именно в грейпфрута.
В този смисъл, ключът към предотвратяване и успешно справяне със сърдечно-съдовите заболявания - водеща причина за смъртността в световен мащаб, според Световната здравна организация – явно се намира ... на щандовете за плодове в супермаркета.
Според британското изследване, публикувано в списание Biochemical Journal, учените неоспоримо са доказали, че флавоноидите в цитрусовите плодове оказват естествен защитен ефект срещу въпросния тип възпаление. „Откритието може да доведе до разработката и създаването на ново поколение, значително по-малко токсични от предлаганите понастоящем медикаменти, постигащи много по-добри резултати", смятат британските експерти, провели изследването.
По данни на Световната здравна организация, смъртността, дължаща се на сърдечно-съдовите заболявания, е достигнала цифрата от 17,3 милиона случая или общо 30% от общата смъртност в света. В този аспект, възможността за постигане на високи положителни резултати за превенция и лекуване на заболяванията, благодарение на направеното откритие, е повече от многообещаваща. Междувременно, Световната здравна организация подчертава, че в очакване на панацеята, самите ние можем да въздействаме на шокиращата статистика, чрез преодоляването на рисковите фактори като тютюнопушенето, неправилното и нездравословно хранене и занижената физическа активност, които неизменно довеждат до проблеми с наднорменото тегло, появата на високо кръвно налягане , диабет и хиперлипидемия.
Така, че „не пропускайте възможността да включвате по всякакъв начин цитрусовите плодове и особено ценния грейпфрут в ежедневното меню“, е горещата препоръка на лекари и специалисти по храненето по света. 

Рейтинг: 

Average: 4.8 (8 votes)

Още по темата: 

Лимонът – цитрусът за здраве и красота

Лимонът на трапезата

Някои от лечебните свойства на цитрусовия плод и как да се възползваме от тях – съветите на френския фитотерапевт Франк Дюбю.