Лимонът – цитрусът за здраве и красота

Рубрика: 

Лимонът на трапезата

Векове преди да достигне пределите на Европа и да поеме към останалите точки на света, лимонът е високо ценен като антисептик и антидот, освен широкото му приложение в кулинарията.
Въпреки, че бе издигнат на пиедестал от холивудските звезди, обявили го за панацея, осигураваща немоверно бързата загуба на телесно тегло, роденият в Далечния Изток цитрус заслужава да получи далеч по-голяма известност заради широкия спектър от лечебни свойства. Фитотерапевтът Франк Дюбю изтъква някои от изключително ценните качества на широко достъпния плод на страниците на „Топ санте“.
Лимонът доказано подобрява кръвообращението, като влияе благотворно включително и върху капилярите. Неговите флавоноиди укрепват стените на кръвоносните съдове и способстват за намаляване на пропускливостта им. Съдържащите се в него кумарини разреждат кръвта и улесняват циркулацията й. При хемороиди и чести оплаквания от тежест в краката се препоръчва смесването на 1 до 2 капки лимоново етерично масло с лъжичка мед или същото количество зехтин. При сериозно изявени проблеми е необходимо приемането на указаната смес от 2 до 3 пъти дневно в продължение на една седмица, докато за превенция е достатъчно да се поддържа еднократен ежедневен прием за период от 2 до 3 седмици.
„Лимонът предпазва от сърдечно-съдови заболявания“, потвърждава Дюбю и пояснява: „Цитрусът е изключително богат на разтворими фибри, които ограничават преминаването на холестерола през чревната стена. Чрез стимулиране на жлъчката да произвежда по-голямо количество жлъчен сок, лимонът подпомага разграждането на холестерола в жлъчните  киселини и ускорява изхвърлянето му. Направете запарка от кората на лимона или приемайте от 2 до 3 капки лимоново масло в продължение на половин месец. Прибавете и ежедневен прием на пресен сок от 1 или 2 лимона, разреден с минерална вода и с усвоеното количество витамин С ще осигурите на организма си и здраве, и прилив на живителна енергия.“
Лимонът разрежда кръвта, но само при вътрешна употреба. Прилаган локално, той действа кръвоспиращо, благодарение на съдържащия се в голямо количество калций – ключов компонент при съсирването на кръвта. „Убедете се сами в невероятния ефект, който бихте постигнали, третирайки само в продължение на седмица възпалените венци с чист сок от лимон“, съветва специалистът.
„Лимонът регулира себума на кожата и косата, стимулира кръвообращението и регенерира тъканите", изтъква д-р Франк Дюбю и завършва с рецепта за здрава, еластична и красива кожа 1 чаена лъжичка лимонов сок се смесва с ½ авокадо. Необходимо е маската да престои 20-30 минути, след което кожата се изплаква обилно с вода. Достатъчно е процедурата да се провежда веднъж седмично. Като алтернатива на авокадото специалистът посочва добре узряла тиква. 

Рейтинг: 

Average: 4.2 (6 votes)

Още по темата: 

25-те най-полезни храни на планетата

Пирамида на храните

 
Продуктите, някои от които ежедневно употребяваме в домакинството, без дори да подозираме за невероятните им качества. 

За да ухаем приятно

Естествен приятен аромат

Естествената ни телесна миризма е резултат от хранителните ни навици.  

За тонус – плодов шок

Цитруси за тонус

Всеизвестно е, че леката плодова диета е най-доброто оръжие и срещу наднорменото тегло, и срещу редица здравословни проблеми и общо неразположение на организма.