Да не пренебрегваме пащърнака

Рубрика: 

Пащърнак

Широко разпространеният зеленчук, подобно на моркова, се е употребявал от хората още през Древността. За разлика от миналото, обаче, днес той съвсем не се радва на масово отглеждане и в повечето ястия някак бързо и естествено се заменя от картофите. Изключение правят кухните на скандинавските народи и Великобритания.
Може би, ако знаехме колко ценен за организма ни е белият корен, щяхме по-често да го използваме – варен или печен, като добавка към яхнии, супи, огретени и гювечи.
Пащърнакът е богат на етерични масла, кумарини, витамин С, фолиева киселина и фибри. Редовното му включване в менюто снижава нивата на холестерола и кръвната захар. Установено и доказано е, че засилена консумация на пащърнак задейства автоимунната защита на организма и в значителна степен намалява риска от появата на респираторни инфекции.
Скорошни изследвания показват, че някои от химичните съединения в състава на пащърнака дори се оказват способни да унищожават туморни клетки в дебелото черво.
В народната медицина вкусният зеленчук се използва заради съдоразширяващото си действие върху коронарните съдове – при сърдечни неврози и стенокрадия. Често е препоръчван срещу колики, а външно, под формата на спиртен разтвор, се прилага и при витилиго, тъй като е доказан стимулант за образуването на меланин – кожният пигмент. 

Рейтинг: 

Average: 4 (5 votes)

Още по темата: 

Говеждо рагу с огретен от пащърнак

Говеждо рагу с огретен от пащърнак

Крехки късчета говеждо с моркови и гъби във винено-кокосов сос и гарнитура от ароматен огретен от пащърнак и пармезан.