Моркови срещу старост, за здраве и красота

Рубрика: 

Салата от стъргани моркови - вкусна и полезна

Всъщност, широко разпространеният зеленчук притежава безценната способност да елиминира токсините от тялото ни! Високите нива на бета-каротин ( провитамин А )– един от най-мощните антиоксиданти  - предпазва клетките на организма от свободните радикали . От друга страна, неразтворимите фибри способстват за улавянето на токсините и безпроблемното им отстраняване, което му отрежда важна позиция при предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания и някои видове рак. Без да пропускаме факта, че именно с помощта на  моркова можем да поддържаме кожата си в отлично състояние!
 
Морковът и зрението ни. Бета-каротинът в този наистина невероятен зеленчук поддържа фоторецепторните клетки на ретината, отговорни за превръщането на светлинната енергия в нервни импулси . Доказано е, че високата консумация на моркови гарантира изключително добро зрение при сумрак и тъмнина. Не бива да пренебрегваме и друго негово свойство – морковът помага за предотвратяване на катаракта и макулната дегенерация, свързана с възрастта, представляваща  уврежданена малка част от ретината, което води до прогресивна загуба на централно зрение . "Редовният прием на моркови под всякаква форма от порядъка на минимум 3-4 пъти седмично е достатъчен, за да достави на организма ни необходимото количество полезни вещества“, съветва диетологът Франк Дюбю и добавя: „В случай на общ дефицит, обаче, е необходимо консумацията да бъде ежедневна, при това в продължение на най-малко 2 до 3 седмици, преди да се усети подобрение в състоянието.“
Морковът е чудесен приятел на бебето и малкото дете. "Той съдържа всички необходими елементи, за да даде сила на крехкия детски организъм, поразен от диария“, подчертава експертът. Богат е на минерали и захари, а освен това оказва противовъзпалително действие върху лигавицата на червата . Благодарение на пектиновия си клей, той абсорбира водата в червата, превръща я в своеобразно желе и преустановява диарията. Неразтворимите му фибри пък са ефективно средство срещу запек. Те омекотяват консистенцията на отпадъчните продукти и улесняват отвеждането им.
От години е призната защитната функция на бета-каротина по отношение на туморните образувания. Доказан факт е, че неразтворимите фибри на моркова подпомагат активното улавяне и отстраняване на нитратите, съдържащи се в голяма част от хранителните продукти, сочени за причинители на някои ракови заболявания. Редовен седмичен прием от 3-4 порции моркови би снижил с цели 40% риска от развитие на рак на белия дроб. Не са за пренебрегване и функциите му за предотвратяване появата на рак на пикочния мехур и рак на гърдата .
Статистиката сочи, че редовната консумация на моркови – в сурово състояние, под формата на сок, като основна част от витаминозни салати, като задължителна добавка към супи, пюрета и всевъзможни ястия, включително десерти, би намалила с 60% риска от инсулт . " Чрез ограничаване на действието на свободните радикали, антиоксидантите упражняват защитен ефект върху лигавицата на кръвоносните съдове. Неразтворимите фибри буквално пречат на захарта и холестерола да навлязат свободно в организма и да блокират артериите.
Въпреки посочените многобройни ползи от невероятния зеленчук, учените все пак съветват да внимаваме с употребата му, тъй като прекомерното насищане на организма ни с антиоксиданти често ги превръща в про-оксиданти с доста неблагоприятен ефект. 

Рейтинг: 

Average: 4.3 (6 votes)

Още по темата: 

Салата от портокал и моркови

Салата от портокал и моркови

Свежо екзотично съчетание на моркови с портокали, допълнени с полезната сладост на меда и аромата на лимон и канела. 

Да не пренебрегваме пащърнака

Пащърнак

Белият морков, който мнозина от нас дори не познават, се оказва поредният здравословен дар от природата. 

Швейцарска торта с моркови

Швейцарска торта с моркови

Оригинална рецепта за един полезен, вкусен, лесен и бърз за приготвяне сладкиш с моркови и кафява захар.