Пет лукса за трапезата

Рубрика: 

Диамантеният хайвер

Диамантеният хайвер
Един от най-скъпите и редки деликатеси в света е белият хайвер от моруна, продаван под марката Almas - в превод от ирански - диамант. Цената му започва от 25 000 долара за килограм. Необичайният и високо ценен цвят на яйцата се дължи на факта, че бялата моруна е на възраст между 80 и 100 години. Колкото по-възрастна е рибата, обитател на Каспийско море, толкова по-светъл и, респективно – по-скъп, е хайверът й. Съвсем подобаващо, опаковката на продукта също е доволно скъпа – хайверът Almas се предлага в кутии, изработени от чисто злато.
Белият трюфел
Безспорно най-скъпата гъба, която расте в северните части на Италия. Обикновено размерът й е от порядъка на 12 см в диаметър, а на тегло достига до около 500 г. Цената й се определя на 4 000 евро за килограм, макар отделни по-едри екземпляри да се продават поединично, при това на специално организирани търгове. Като този, на който преди години, гигантски бял трюфел с тегло 750 г бива продаден на скромната цена от 209 000 долара.
Гъши дроб
Един от най-известните и най-скъпите деликатеси в света е гъшият дроб – черен дроб от насилствено прехранени патици или гъски. Основният му производител е Франция, където в обособените ферми, посредством специална техника, се постига ежедневното „нагушване“ на птиците с минимум 2 кг зърно. В резултат, черният им дроб се увеличава няколко пъти,  достигайки за кратко време тегло от порядъка на 2 кг. Съвсем обяснимо, деликатесът е изключително богат на мазнини и буквално се топи като масло. Широко използван във френската кухня като ценна добавка към различни ястия, както и под формата на пастет, гъшият дроб е защитен от нарочен закон за културното и гастрономическо наследство в страната. Колкото до цената - в зависимост от качествата на продукта, ценителите биха могли да се сдобият с килограм от деликатеса срещу сумата от 1 000 евро.
Лястовичи гнезда
Оказва се, че човекът консумира не само месото, черния дроб и яйцата на птиците, а вече посяга на гнездата им! В пещери по крайбрежието на Югоизточна Азия живеят лястовици, които свиват истински деликатесни гнезда. За изграждането им птиците използват нещо като слюнка – сложно по състав химическо съединение – което се втвърдява при съприкосновение с въздуха. Особено пристрастени към кулинарната находка са китайците. Едно гнездо тежи не повече от 10 г, а за да се сдобиете с килограм от деликатеса, трябва да похарчите не по-малко от 4 000 долара. Лястовичите гнезда се използват най-вече за приготвянето на супа, в която майсторите добавят и пилешко месо. Смята се, че гнездата на птиците имат лечебни свойства, предимно за по-бързо възстановяване след продължително заболяване, а някои твърдят, че са отлично средство за увеличаване на потентността.
Хавайски вода
Най-скъпата в света питейна вода се нарича Koна Нигари /Kona Nigari/, а източникът й съвсем не е някой артезиански кладенец или ледник - добива се от дълбините на океана край бреговете на Хавай. След обезсоляването и допълнителното й пречистване, тя се бутилира в 2 разфасовки – от 0.06 и 5 л. Цената на малкото шишенце е около 30 долара, докато голямата бутилка от 5 л може да се купи за около 2 000 долара. Интересното е, че Кона Нигари не се консумира директно – необходимо е да бъде разредена с обикновена минерална или изворна вода. Смята се, че Хавайската вода осигурява бързо и качествено топене на излишните килограми, намалява стреса, освежава кожата и като цяло подобрява храносмилането.
 
По материали от luxurynet

Рейтинг: 

Average: 4.6 (5 votes)

Още по темата: 

Загадъчният кулинарен диамант

Черен трюфел

Трюфелът - мистерия на природата, легендарен афродизиак и всепризнат деликатес е познат на човечеството още преди 4000 години.

Ден на черния хайвер

Хайверът - скъпият деликатес за ценители

Деликатесен празник ни е приготвил за днес Кулинарният календар, с поредното блюдо за ценители – черния хайвер.