10 СЪВЕТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

Рубрика: 

Радост от съвчестния живот

Простичките правила на човека, навършил 104 години и намерил място в Книгата на рекордите Гинес като най-възрастният активно практикуващ хирург в света - Фёдор Григорьевич Углов!
1.Движете се пеша!
Всички знаят, че е полезно. Не е необходимо нито да бързате, нито да забавяте хода си – следвайте индивидуалното си темпо. Усетих, че колената започват да не ме слушат. Започнах да слизам пеша по стълбите в метрото и скоро забелязах, че ставите ми започват да работят много по-добре.
2.Винаги усещайте лек глад!
По-възрастните обикновено съветват да ставаме от масата преди да сме се заситили напълно. Точно това правило продължавам да спазвам и днес. Всеки път напускам трапезата с чувството, че мога да изям поне още толкова, колкото вече съм погълнал! Но от опит знам, че всъщност съм се нахранил, при това – доволно. Затова и през последните 18 години кантарът ми показва едно и също тегло!
3. Кажете НЕ на алкохола, цигарите, наркотиците!
 Основно правило за дълголетие: не се тровете с накротици, тютюн, алкохол и подобни гадости! Според публикувани данни, средната продължителност на живота в Русия е 64 години. Активно злоупотребяващите с алкохол достигат средна възраст 47 г., а заклетите пушачи – до 54 г.
4. Ограничете чая и кафето!
 Не ги изхвърляйте напълно от живота си, но прибягвайте до тях по-рядко и въпреки многото научно обосновани теории, приготвяйте напитките в по-лека форма. От кафето, например, слагайте не повече от половин чаена лъжичка за една чаша – просто за вкус!
5. Стремете се към здравия сън!
На човек са абсолютно необходими 7 до 8 часа здрав сън! Системното недоспиване води неизменно до натрупване на умора в организма. А колкото до мен - никога не съм спал и няма и да спя през деня!
6. Задължителният душ с хладка вода!
 Вече повече от 25 години редовно се обливам с хладка вода и откакто започнах да прилагам този метод на събуждане, забравих пътя към аптеката.
7. Създайте семейство!
Семейната среда влияе изключително благотворно върху мовека. Избягващите нормалното съжителство индивиди рядко могат да се похвалят с дълголетие! А обяснението на този факт е лесно: човек не е създаден, за да съществува и живее сам! Интересите и най-вече споделянето им са от огромно значение за удължаването на живота. Сякаш мозъкът вдъхва нови сили в тялото и непрекъснато „му повтаря“, че трябва да продължи напред, да помага на близките си, да върши добри неща! Доказано е, че примитивният начин на живот не трае особено дълго!
8. Не мързелувайте!
 Начинът на живот е от огромно значение за дълголетието! Лентяите не живеят дълго, въпреки че по правило те се щадят и не се преуморяват особено. Но по този начин, при тях се активира процесът на преждевременна атрофия на организма: клетките застаряват, умират и не се възпроизвеждат – те просто нямат стимул! Защото, колкото и да обръщаме внимание на това, всъщност в природата на човека са заложени двата вида труд – умственият, но и физическият! Да копае или да цепи дърва може всеки, дори в напреднала възраст!
9. Правете добро!
Забележете: много от дълголетниците са и активни благотворители! И това съвсем не е случайно –добрите дела действат благотворно върху човешкия организъм! Дори само при мисълта да извършите някаква добрина, душата Ви сякаш се разтваря и усещате приятно топло чувство да Ви залива! А злите хора просто няма как да живеят дълго – злобата изяжда и съсипва организма отвътре!
10. Животът е хубав!
Доказано са случаи, в които хората имат възможност да живеят до 200 годишна възраст – говоря за проверена статистика, не за голословни твърдения. Още няма описан случай на човек, починал от старост. Хората си отиват като жертви на болести и заболявания. Във всеки случай, реалната продължителност на човешкия живот е нищожна в сравнение с потенциално заложената  като възможност!  
Затова живейте и се радвайте на живота и просто приемете, че смъртта е неизбежна! А докато сте живи – правете добро!
 
 
По материали от blognews.am/rus/news.

Рейтинг: 

Average: 4.3 (7 votes)

Още по темата: 

Рибата – обещание за здраве и дълголетие

Риба за по-дълъг живот и добро здраве

Ново неоспоримо доказателство: редовната консумация на риба увеличава продължителността на живота и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

4-те най-лоши идеи за здравословна закуска и техните алтернативи

Овесени ядки с плодове

Смятате ли закуската си за здравословна? А дали не се заблуждавате с консумирането на набедени за здравословни храни? 

Ябълки за здрави кости

Ябълки за здрави кости

Още нещо в подкрепа на известната поговорка „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“. 

Лимонът – цитрусът за здраве и красота

Лимонът на трапезата

Някои от лечебните свойства на цитрусовия плод и как да се възползваме от тях – съветите на френския фитотерапевт Франк Дюбю.

С турско кафе сме здрави до 90 г.

Турско кафе, сервирано според обичая

Гръцки учени от Атинския университет съобщават за новия еликсир на младостта и здравето.

Да създадем на детето вкус към здравословната храна

Здраве от зеленчуци

 
Амбициозният проект на учените, свързан с начините, по които малките деца да бъдат накарани да възприемат по-добре новите и същевременно здравословни храни.