Ябълки за здрави кости

Рубрика: 

Ябълки за здрави кости

Отдавна всички са наясно с отличната репутация на този плод по отношение на здравето ни. Ябълката е идеалният диетичен продукт, който се справя отлично с диабета и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. След проведените масови проучвания се оказва, че богатият на антиоксиданти плод вече ще се препоръчва и за по-висока плътност на костите и поддържането на здрава костна система.
Норвежки изследователи, цитирани в „Топ санте“,  огласиха резултатите от старателно обследване на над 3 000 жени, засегнати в различна степен от остеопороза, след активно включване на ябълки в ежедневния им хранителен режим. Заключението е повече от обнадеждаващо: плодовете оказват сериозно въздействие върху костите, увеличавайки костната маса и повишават здравината им. Особено благотворен е ефектът от редовно консумираните флавоноиди върху минералната плътност на костите в областта на таза и по протежение на гръбначния стълб.
Всъщност, съдържащите се в плодовете антиоксиданти подпомагат минерализацията на остеобластите и ограничават действието на остеокластите /здравата костна система е резултат от баланса между остеобласти – клетките, изграждащи костите – и остеокластите, които разграждат костта, за да осигурят подновяването й/.
Констатациите на учените са свързани с общото положително влияние на редовно приеманите флавоноиди и особено на антоцианите /със силно изразено присъствие именно в ябълките/ върху плътността на костната структура.
Откритието потвърждава и резултатите от проучването на екип от изследователи от Тексас, огласени през декември 2012 г. Според тях, редовната консумация на ябълки, грозде, домати и цитрусови плодове подобрява в значителна степен костната минерална плътност, благодарение на активните съставки като ликопен, флавоноиди, фенолни киселини, пектин.
Новите научно обосновани заключения потвърждават и тези, от наскоро проведено изследване на екип от университета в Кеймбридж. Накратко – редовната консумация на плодове и зеленчуци, и особено на ябълки, обещава решение на проблема с един от най-жестоките бичове на съвременното общество – остеопорозата. 

Рейтинг: 

Average: 4.3 (9 votes)

Още по темата: 

Вълшебната ябълка или поредният дар от „природната аптека“

ябълка сн.park-gradina.com

Защо трябва задължително да включим вкусния лек в ежедневното си меню и кои са заболяванията, с които можем да се борим с незаменимата му подкрепа.

Хрупкави сардели с ябълкови резени и ябълково вино

Хрупкави сардели с ябълкови резенчета и ябълково вино

Лека и наситена с ефирен вкус и аромати вечеря! Морски бриз и усещане за наближаващото лято...

Свинско с ябълки по фландърски

Свинско с ябълки по фландърски

Необходими продукти:
-              1 кг свинско месо /по възможност без много тлъстина/
-              500 гр обелени и нарязани на четвъртинки ябълки
-              12 малки глави кромид лук
-              2 супени лъжици брашно

Мариновано патешко с картофи и ябълки

Мариновано патешко с картофи и ябълки

Крехко ароматно патешко, придружено от апетитни златисти картофки и резенчета ябълка.

Ябълков фондан с карамел

Ябълков фондан с карамел

Ароматът и естествената сладост на ябълката се преплитат с ефирния вкус на маскарпоне, а лимоновият дъх и карамелът са идеалното допълнение.