НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Рубрика: 

Регресия в прогрес

Гладен ли съм в момента? Точно това ли искам да изям?“ Ако успеем да се спрем и само за миг да осмислим действията си, бихме предотвратили неизбежните последствия, свързани с увеличаване на теглото, превръщането му в наднормено и... неизменното затлъстяване.
Постепенно, но сигурно излишните килограми се превръщат в една от основните заплахи на съвременното общество. Не са засегнати единствено възрастните, които по една или друга причина по правило ограничават активното движение и в повечето случаи набързо и не особено редовно хапват по нещо не толкова полезно, но затова пък „вкусно“ – мазно, сладко...с една дума – калорично! Проблемът е на дневен ред и сред подсрастващото поколение: в Европа над една пета от децата са с наднормено тегло, а голяма част от тях вече страдат от затлъстяване.
Според национално проучване, обявило данните в началото на 2012, българските деца и техните родители също са изправени пред този проблем: над 30% от населението ни между 6 и 19 г. са с наднормено тегло, близо 13% са със затлъстяване.  
Основни фактори, с които ежедневно влияем „благотворно“ на организма:

  • Безразборно и понякога непрекъснато приемане на храна
  • Неправилно избрана храна
  • Ограничена двигателна активност

Често, сякаш сами пред себе си, търсим оправдание във виновния за какво ли не стрес, на който ежедневно сме подложени: от ранни зори, та до късна вечер. Махваме ръка и свиваме рамене: „Ами, то в нашия род всички са по-едри и закръглени, при това от няколко поколения!“
И продължаваме да си спестяваме дори минималната разходка, сред природата сме задължително на пикник – толкова вкусно цвърти мазничкото месце на скарата, а и така апетитно ухае – пред телевизора и компютъра задължително се настаняваме с пуканките, чипса, царевичните пръчици и още куп подобни, особено полезни и някак неизменно съпътстващи ни продукти. И за да храносмелим обилната и бързо погълната вечеря, за да се отпуснем и освободим от целодневното напрежение, запалваме цигара.
А вечерята сме я приготвили набързо: полуфабрикати и дори готова храна, която само да подгреем в микровълновата - богат избор!  Пък и след като сме пропуснали закуската с твърдото убеждение, че така намаляваме приемането на допълнитени калории и, естествено, слабеем; на обяд сме хапнали от изкушенията на „бързата храна“ – от полезна, по-полезна; междувременно сме схрупали нещичко, докато се трудим, как вечерно време да не си устроим малък празник на трапезата?! Не, че е лошо! В никакъв случай! Просто много често ни липсва време, а и желание (да не говорим за качествени продукти!), за да приготвим търпеливо, с много обич, вкусна и едновременно полезна вечеря за семейството!     
Защото храната говори! Само трябва да се научим да я разбираме!
Тема с продължение...

Рейтинг: 

Average: 3.9 (12 votes)