Зелена пролет в кухнята

Рубрика: 

Свежи листа спанак

Още един зеленчук - синоним на пролетната свежест. А какво богатство се крие в нежно зелените листенца! Белтъци, железни и калциеви соли, фолиева киселина, калий, магнезий и, разбира се - витамините от групата В, както и витамин А, С и РР.
Знаете ли, че широко използваният днес зеленчук, който присъства активно във всички кухни, води началото си от Персия, а в Европа е пренесен едва през XII в.
В наши дни, заради високо оценените кулинарни и хранителни качества, спанакът се отглежда целогодишно - познати са култивираните видове пролетен, летен и зимен спанак. 
Спанакът е богат на нитрати, които бактериите в устната кухина превръщат в нитрити. Нитритите участват в процеса на вазодилатация и разреждане на кръвта и подпомагат кръвоснабдяването на определени части от мозъка, които с течение на времето, се оросяват все по-рядко. Редовното присъствие на спанак в менюто има доказана възможност да предотврати деменцията, освен че чудесно се справя с високото кръвно.
Спанакът е всепризнато най-добрият начин да си набавим ценния витамин B9, известен като фолиева киселина. Но, противно на  общоприетото схващане (илюстрирано с многобройните приключения на Попай моряка), зеленчукът съвсем не е най-богатият източник на желязо! Всъщност, легендата за "железния спанак" е плод на неволна, но явно доста сериозна грешка на американска секретарка, която изпуска десетичната запетая и автоматично умножава по 10 констатираното съдържание на желязо. И десетки години никой не обръща внимание! 

И, още едно необходимо уточнение - човешкият организъм възприема много по-добре желязото от спанака, когато е в съчетание с витамин С - например от добавен лимонов сок.

Обикновено в кухнята спанакът се отнася към непретенциозните зеленчуци, които се комбинират чудесно с всичко, още повече, че много често се използва и в сурово състояние. Като крехките млади листенца - идеална добавка към морски дарове, цитруси и най-различни пресни зеленчуци. Сварени на пара или задушени в зехтин, например, спаначените листа могат да допълнят месни и  рибни ястия, както и да бъдат част от богат омлет или просто бъркани яйца. 

 

Приятен апетит с вкусните и най-вече - изключително полезни спаначени гозби!

Рейтинг: 

Average: 4 (5 votes)

Още по темата: 

Картофени кнедли със сирене и спанак

Картофени кнедли със сирене и спанак

Ефектна и много подходяща гарнитура към ястия от печено месо или риба или просто вкусни тапас за сервирания аперитив. 

Спаначник с ароматни треви

Спаначник с ароматни треви

Хрупкава златиста коричка, под която се разкрива ароматна плънка от пресен спанак, бяло саламурено сирене, магданоз и копър.