Скритата сила на ореховите ядки

Рубрика: 

Полезните орехови ядки

Ето само 5 достатъчно основателни причини, за да прибавим шепа орехови ядки към ежедневното меню, както съветват диетолозите в „Топ санте“.
Орехите намаляват риска от диабет
Проучване, проведено в САЩ с 140 000 жени, показва, че консумацията на сурови орехови ядки поне 2 пъти седмично намалява цели 4 пъти опасността от развиване на диабет от тип 2.За информация – 90% от диабетиците страдат именно от този тип диабет, за който е характерна генетичната предразположеност на организма. Резултатите от американското изследване доказват недвусмислено, че с промяна в режима на хранене, човек би могъл да въздейства и промени заложеното на генетичен принцип заболяване.
Ореховите ядки предпазват от рак на гърдата
Учените от университета "Маршал" в САЩ разкриват още една причина да не бъдат пренебрегвани ядките. Според проведените лабораторни изследвания, ежедневната им консумация позволява не само да се ограничи растежа на съществуващите туморни клетки, но и да се намали значително броя на новообразуващите се. Мнението на изследователите е, че ефектът не е плод на действието на ненаситените мастни киселини, на които са изключително богати всички ядки, в това число и ореховите. От голямо значение се оказва високото съдържание на витамин Е в тях.
Ореховите ядки понижават нивата на холестерола
Известно е, че подобно на останалите ядки, ореховите също са богати на ненаситени мастни киселини. Диетолозите уверено твърдят, че редовната консумация на само шепа ядки поне 4 пъти седмично, дава възможност за понижаване нивата на липидите в кръвта и оттам - ограничава риска от сърдечно-съдови заболявания с 37%.
Орехите подобряват качеството на спермата
Ядките са полезни не само за жените! Изследователи от Калифорнийския университетса открили, че ежедневният им прием влияе пряко на броя на произведените сперматозоиди, както и на качеството на семенната течност.
Орехови ядки за добро настроение
От една страна, орехите са безценен източник на антистресовия магнезий. Същевременно, обаче, те са изключително богати на омега-3 мастни киселини. В последно време, специалистите по здравословно хранене се обединяват около твърдението, че именно омега-3 играят важна роля за ограничаване състоянията на депресия. И дават гаранцията за добро настроение – само 2 супени лъжици орехово масло или суровите ядки на 3-5 ореха дневно! 

Рейтинг: 

Average: 4.3 (8 votes)

Още по темата: 

Салата от червено цвекло с керевиз и орехови ядки

Салата от червено цвекло с керевиз и орехови ядки

Уникална с вкуса и аромата си салата от изпечено на водна баня червено цвекло, подходяща и за гарнитура към месни ястия. 

Орехов пай с бърбън

Орехов пай с бърбън и топка сладолед

В този шедьовър на сладкарството, горчивата сладост на ореховите ядки и силното кафе се допълва от меката и същевременно пикантна топлина на бърбъна, ванилията и меда. 

Мус с кафе и орехови ядки

Мус с кафе и орехови ядки

Ефирен мус от маскарпоне, сметана и жълтъци, с аромат на кафе и орехови ядки - идеалният десерт за лятото!

Печена тиква с мед, орехи и канела

Традиционна печена тиква с мед, орехи и канела

Един любим и често присъстващ на трапезата ни десерт, особено в есенно-зимния период! Вкусно и същевременно полезно съчетание на продукти - дар от природата!