Ден на червеното цвекло

27 Юни
Цвекло и чаша от полезния му сок

Консумиран в суров вид, настърган в салата, сварен, задушен или печен, поднесен като гарнитура или добавен като важна съставка на супи и яхнии, този дар от природата срещаме все по-често в рецептите за здравословно и пълноценно хранене. Няма по-витаминозна диетична салата от освежаващия микс от цвекло, моркови и зеле, овкусени с подходящ дресинг от лимонов сок, зехтин и малко сол – истинска свежест с неповторим вкус!
А и как да не бъде, след като мастилените грудки съдържат толкова сериозно количество витамин С, фибри, фолиева киселина и антиоксиданти. Всъщност, цвеклото е изключително богато на нитрати, които под въздействието на бактериите в устната кухина, се превръщат в нитрити, играещи важна роля при разреждането и прочистването на кръвта. Ежедневен прием на сок от цвекло е в състояние да предотврати симптомите на деменция чрез доказано подобряване на циркулацията на кръвта в определени области на мозъка.
Само 200 г нарязано на кубчета цвекло ни осигуряват 31 ккал, 8.5 г въглехидрати, 1.5 г фибри, значително количество фосфор, калий, витамин В9 и едва 1.5 г протеини.
За подобряване функцията на сърцето, предотвратяване симптомите на сърдечна недостатъчност, повишено кръвно налягане, лоша пропускливост на кръвоносните съдове и спазми или просто за тонус, бихме могли по-често да включваме полезното цвекло във вкусния здравословен режим. 

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)