Фитотерапия срещу пролетната умора

Масло от бергамот срещу стрес

Крехката млада коприва, която вече е на пазара и маслото от бергамот (Citrus bergamia) са предложенията на специалистите - фитотерапевти.
Не е тайна, че копривата е изключително богатана калций и магнезий и действа успокояващо на нервната система. Етеричното масло от бергамот обикновено се препоръчва при състояния на стрес и тревожност. То активира парасимпатиковата система и се проявява като своеобразен „регулатор“ на настроението. Достатъчно е около половин час преди старта на дневната активност да изпием няколко капки от маслото, разтворени в чаша сок или малко вода.
А що се отнася до копривата – многобройни са рецептите с нейно участие: и под формата на супа, и на предястие, и като основно блюдо, та дори я добавят и към някои десерти. Знаете ли, че само ½ чаена лъжичка стрита сушена коприва, поръсена върху ястията 2-3 пъти дневно, доствя на организма ни безценни микроелементи, за да се чувстваме бодри, отпочинали и в чудесна форма?!  А, в случай, че не ви допада вкусът на сушената, прясната тазгодишна коприва вече е налице! Просто отделете няколко минути, за да се запознаете с невероятните качества на този истински дар от природата и… го включете в ежедневното меню за повече свежест, здраве и разнообразие, разбира се! 

Рейтинг: 

Average: 5 (3 votes)

Още по темата: 

Копривата – природен източник на здраве

Копривата - природен източник на здраве

В очакване на новата реколта от коприва – нашият сигурен съюзник срещу множество заболявания; храната за здраве

Селска супа от коприва

Селска супа от коприва

Ароматна и изключително вкусна пролетна супа, богата на желязо и витамини!

Български зелник с праз лук

Зелник с праз лук

Всъщност, един от традиционните видове зелник, само че в типичната за Кюстендилския край рецепта, плънката не включва кисело зеле!