Безсънието води до увеличаване на теглото

Рубрика: 

Добрият здрав сън контролира храненето и теглото

Системното недоспиване и хроничното безсъние са сериозна причина за наднорменото тегло. Това е заключението от изследването на екип от учени от Калифорнийския университет, които установили връзката между липсата на сън и процесите в главния мозък, регулиращи апетита и непрекъснатото чувство на глад.
Посредством ядрено-магнитен резонанс, учените изследвали на два пъти мозъчната активност на 23-ма доброволци. Първият път – след като са спали непробудно, а вторият – след изцяло безсънна нощ.
Освен, че заплашва с наличието на постоянно обострен апетит, липсата на сън се оказва, че влияе изключително отрицателно върху балансираното хранене.
"Междувременно направихме още едно интереснооткритие, а именно, че хората, лишени от сън, посягат особено често към възможно най-калоричнитехрани“, обяснява Матю Уокър – един от инициаторите на проведеното изследване. "Всичко това потенциално обяснява връзката между липсата на сън и увеличаването на телесното тегло, за да се стигне и до проблема със затлъстяването", добавя той, преди да заключи, че "достатъчно по продължителност здрав сън може да доведе до по-добър контрол на теглото, посредством положително стимулиране на мозъчните центрове, отговарящи за правилния избор на храни.“
Покрай упоменатите нови открития, в статията се акцентира и върху данните от предишно, проведено отново в САЩ изследване, което недвусмислено показва негативните последици за здравето, причинени от системното практикуване на сън по необичайно време. Учените са категорични, че принудените да се трудят нощем, както и тези, които спят по-малко, при това през деня,  увеличават многократно риска да развият диабет и/или да стигнат до затлъстяване. Обяснението е, че липсата на сън и системното недоспиване нарушават циркадния ритъм, т.е. ритмичния цикъл на заспиване-събуждане и оттам имат пряко въздействие върху повишаване нивата на кръвната захар.
По материали от topsante.com

Рейтинг: 

Average: 5 (3 votes)

Още по темата: 

Храната за хубав сън

Свежа и лека храна за хубав сън

Сънят е жизнено необходим за поддържане на хормоналния баланс в организма - научно доказан факт!

Хибернационна диета – отслабваме докато спим

Мед преди лягане

Как да отслабнем с хубав сън и 4 златни правила. Без особени усилия, при това – необратимо – можем да свалим 3 до 5 кг. за по-малко от месец!

Пълнеем от … работа!

Дълъг работен ден

Учените са категорични: докато седим зад бюрото - трупаме излишни килограми! При това, съвсем не само по вина на типичната офис-храна.