Сготвени домати – отличната храна за сърцето

Сготвени домати срещу атеросклероза

Преди няколко месеца, вниманието привлече финландско проучване, доказало по безспорен начин огромното значение на домата за здравето ни и по-специално за сърдечно-съдовата система. В продължение на 2 години финландските учени обследвали доброволци и трупали данни, за да достигнат до категоричното заключение, че при хората с високо ниво на ликопен в кръвта, рискът от инфаркт намалява с цели 59%!
Нова кампания, подета от изследователи от Университета във Верона, доказва нещо още по-любопитно. Антиоксидантът ликопен, на когото доматите дължат разкошния си червен цвят и който предпазва сърцето от образуването на кръвни съсиреци, се открива в много по-големи количества при подложените на топлинна обработка зеленчуци.
Според италианските учени, ежедневната консумация на само 80 г домашно приготвен доматен сос е в състояние да компенсира неблагоприятния ефект от богата на мазнини храна и въздействието й върху стените на кръвоносните съдове. Един сигурен и едновременно вкусен начин да се преборим с отлагането на липиди и опасността от атеросклероза.
Сосове, супи, пици с печени домати и всевъзможни готвени ястия с тях имат същото благотворно влияние за понижаване на холестерола, както и утвърдените медикаменти /масово предписваните и съвсем не безобидни статини!/, твърдят учените.

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)

Още по темата: 

Студена доматена супа

Студена доматена супа със сметана и босилек

Една превъзходна алтернатива на таратора в летните горещини - ароматната студена доматена супа, гарнирана със сметана. 

Ориенталски кюфтенца във винено-доматен сос

Ориенталски кюфтенца във винено-доматен сос

Златисти кюфтенца, приготвени от богато овкусена с ориенталски микс от подправки кайма, поднесени с пикантен винено-доматен сос. 

Пиле с домати и бекон

Пиле с домати, бекон и чушки във винен сос

Апетитно златисто пилешко с резенчета домати, чушки и запържен бекон, в ароматен винен сос. 

Гаспачо - испанската доматена супа

Гаспачо - испанската доматена супа

Типично лятна студена супа, богата на свежи зеленчуци и букет от ароматни подправки. 

Доматът - Златната ябълка, без тримата братя и ламята

Домати чери

Четири века са нужни на домата, за да измине пътя от корабите на испанските конкистадори до магазините и сергиите на цяла Европа и да се превърне в най-консумираният зеленчук след картофа.