Риба и морски дарове на лятната трапеза

Разнообразие от риба и морски дарове

Във връзка с Националната здравна и хранителна програма, Агенцията по безопасност на храните във Франция е публикувала някои съвсем не маловажни препоръки по отношение на масовата консумация на риба и морски дарове, които със сигурност биха предотвратили нежелани реакции и неприятни инциденти по време и на нашата почивка. ХРАНАТА.com Ви предлага дословен превод на метериала, публикуван в авторитетния сайт topsante.com.
Независимо дали ще се възползвате от собствените си умения на заклет рибар или ще закупите нечий улов в прясно или охладено състояние, имайте предвид съвета на диетолозите – добре е рибата да е част от менюто Ви не по-често от 2 пъти седмично. При това, що се отнася до т.нар. мазни риби, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомгата, сардините, херингата или пушената пъстърва. Колкото до консумацията на сладководни риби, определяни като същински био-акумулатори, като змиорката, мряната, платиката, шарана или сома, препоръките за присъствието им на трапезата се свеждат до 2 пъти месечно.
Относно употребата на сурова риба: купувайте изчистена или незабавно сами изчистете прясната риба, след което задължително я замразете за не по-малко от 7 дни във фризера, преди консумация.  
Избягвайте мидите, чийто произход не е от контролиран район или обособен развъдник. В сурово състояние консумирайте миди и морски дарове, които са напуснали хладилните камери преди не повече от 2 часа.
Препоръките към бременните и децатапод 3-годишна възраст са да избягват в менюто си суровите, пушените или недостатъчно топлинно обработените риба и морски продукти, както и масово продаваните сварени миди без черупки. 

Рейтинг: 

Average: 4.6 (5 votes)

Още по темата: 

Рибата – обещание за здраве и дълголетие

Риба за по-дълъг живот и добро здраве

Ново неоспоримо доказателство: редовната консумация на риба увеличава продължителността на живота и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Диетата Окинава – тайната на здравословното хранене

Меню Окинава

Искате да сте елегантни и същевременно в отлична физическа форма: тонизирани, силни и дееспособни? Запознайте се с диетичния режим Окинава! 

Хранене и дълголетие

Полезната храна за дълъг живот

Нова публикация на екип от Академията на науките в Ню Йорк потвърждава важната връзка между храненето и продължителността на живота.