Киселото мляко предпазва от диабет

Киселото мляко предпазва от диабет

Оказва се, че също както ябълките и киселотомляко може „да държи доктора надалече“ !  Редовното присъствие на трапезата на млечнитепродукти като нискомаслено кисело мляко и бяло сирене, играе важна превантивна роля срещу диабет тип 2. Проучване на учени от университета в Кеймбридж, публикувано в списание Diabetologia разкрива, че системната консумация, дори в незначителни количества, на тези продукти за продължителен период от време /в случая – 11 г./,намалява с над 24% риска от развиване на диабет– доказателство, че хранителните навици неоспоримо влияят върху раннатапревенция на хроничното заболяване .
"Изследването ни показва, че определени храни играят важна превантивна роля по отношение на диабет тип 2 и широката общественост трябва да бъде запозната", подчертава пред Дейли Мейл д-р Нит Фарухи от Отдела по епидемиология към Медицинския съвет за научни изследвания в университета в Кеймбридж.
Заключенията се базират на 11-годишно наблюдение на хранителните навици на 4255 британски доброволци. От тях, през този период, 753-ма са развили диабет тип 2. Оказва се, че онези, които почти ежедневно употребяват млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, успяват в голяма степен да предотвратят риска от коварното заболяване.
Основна част от изследването на учените касае именно ефекта от консумацията на кисело мляко. При седмичен прием от 4.5 кофички кисело мляко с под 4% масленост възможността за развиване на диабет от тип 2 спада с цели 28%.
Учените обясняват направеното откритие с действието на пробиотиците, калцияи важния витамин D, които присъстватвъв ферментиралото мляко и производните млечни продукти. Според тях, изследването потвърждава значението на добритехранителни навици и доказва ползата от препоръки като тази: да заменим ежедневно приемните сладки закуски с кофичка кисело мляко или парче бяло сирене с ниско съдържание на мазнини. 

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)

Още по темата: 

Откровено за млякото и млечните продукти

Натуралното прясно мляко - източник на здраве

Защо и кои млека и млечни продукти трябва да консумираме - диетолозите ни помагат да изберем най-доброто, в зависимост от вкуса и хранителните ни потребности.

Диабет и удоволствие от храната

Проследяване на гликемичния индекс на продуктите

При констатиран диабет, спазването на хранителен режим е от основно значение, но това съвсем не означава да се налагат драстични ограничения и да се стига до пълен отказ на продукти. 

Някои продукти ... отблизо

Хранителна пирамида

Пълнозърнестият хляб, прясното мляко, шоколадът... Уж сме добре информирани, а понякога представите ни се разминават с действителността!