Някои продукти ... отблизо

Рубрика: 

Хранителна пирамида

Сметаната е по-мазна от маслото.
Напълно вярно. Каквато и да е сметаната, тя винаги е по-малко мазна, просто защото съдържа повече вода от маслото. Мазнините в маслото са около 80%, докато при сметаната - между 20% и 40%, а в обезмасления й вариант дори 8%.Да не забравяме, освен това, че сметаната съдържа сериозно количество калций от порядъка на 50 мг/100 г. 
Пълнозърнестият хляб е най-здравословен. 
Колкото вярно, толкова и погрешно твърдение. Всичко опира до качеството на брашното. За да се получи бял хляб е необходимо рафинирано брашно от жито, смляно на прах. Да, но по този начин благоприятният ефект от фибрите е безвъзвратно изгубен. И обратно - пълнозърнестият хляб използва цялото зърно и така запазва витамините, минералите и фибрите. Но пък естествената киселина спира усвояването от организма на калция. 
Слънчогледовото олио е леко. 
Абсолютно погрешно. Всички видове олио съдържат 100% мазнини, така че от тях се трупат калории по един и същи начин. Единствената разлика е в състава на мастните киселини. Като олеиновата при зехтина, например, чиито защитни качества при сърдечно-съдовите заболявания бяха доказани напълно неоспоримо със средиземноморския режим на хранене.
Прясното мляко е трудно за храносмилане.
Вярно, но що се касае до възрастта. Повечето деца храносмилат добре млякото, но много от възрастните развиват непоносимост към лактозата /захарта в млякото/ и определено имат проблеми с усвояването му. Докато с киселото мляко нещата изглеждат по-различно - при него лактозата е преработена чрез бактериална ферментация и така се осигурява много по-голяма толерантност при консумацията й.  
Прекомерната употреба на плодови сокове е вредна за децата. 
Да, оказва се вярно, независимо дали става дума за прясно изцедени сокове или за консервирани и допълнително подсладени. Прием на повече от 300 мл дневно в повечето случаи предизвиква разстройство и остри стомашни болки. Учените напомнят, че завишеното количество плодови сокове може да забави растежа на детето, както и да увеличи риска от затлъстяване. 
Шоколадът предизвиква чернодробни кризи. 
За щастие на любителите на шоколада - напълно погрешно твърдение! В действителност, шоколадът преминава през стомаха, след това през тънките черва, а мазнините се отделят към жлъчката. Ако в нея има камъни, болката идва от тях, а не от черния дроб. В този смисъл, нямаме никакво основание да се отказваме от вкусния продукт, богат на магнезий и витамини. И, нека не пропускаме, че освен с приповдигнато настроение от хормона на щастието, можем и да отслабваме с шоколад!

Рейтинг: 

Average: 3.7 (3 votes)

Още по темата: 

25-те най-полезни храни на планетата

Пирамида на храните

 
Продуктите, някои от които ежедневно употребяваме в домакинството, без дори да подозираме за невероятните им качества. 

10 АНТИЦЕЛУЛИТНИ ХРАНИ

Антицелулитна храна сн.banispa.com

Има начин да се храним добре и в същото време да се противопоставяме активно на целулита! Съветите на диетолозите от Grazia.fr. 

10 СЪВЕТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

Радост от съвчестния живот

Колко обикновено и по човешки звучат тези отдавна написани „правила“, за които сме изчели толкова научни обяснения, преливащи от термини и статистики! А всичко е много простичко и лесно изпълнимо – противно на странната ни склонност и непреодолим стремеж към усложняване и претворяване на изконните закони!