Затлъстяването - провокатор на ракови заболявания

Рубрика: 

Проблемът "Наднормено тегло"

Учените са силно притеснени от констатацията, че близо 50% от мъжете и 35% от жените в Европа са с доказано наднормено тегло или затлъстяване. Изнесените данни са въз основа на проучване, проведено в продължение на 7 години върху 5 милиона души на над 16-годишна възраст.
От диагностицираните 22 вида най-често срещани ракови заболявания, установени при 167 000 от обследваните, 17 вида се оказват в тясна връзка с индекса на телесната маса. Обезпокоителните резултати сочат, че всяко повишаване на теглото с 5 кг/кв.м. телесна маса увеличава риска от развитие на:
- рак на матката с 62%,
- рак на жлъчката с 31%,
- рак на бъбреците с 25%
- рак на щитовидната жлеза с 9%.
«Наблюдава се и странна зависимост между установеното наднормено тегло и някои видове ракови заболявания», пояснява оглавяващият научния екип, провел изследването, д-р Кр. Баскаран. Докато завишеният индекс на телесна маса увеличава значително риска от развитие на рака на шийката на матката, то по отношение рака на гърдата сред младите жени преди менопауза изглежда, че наднорменото тегло почти не оказва влияние.
И все пак, в заключението си учените призовават за вземането на спешни сериозни мерки за борба срещу ширещия се проблем със затлъстяването, тъй като прогнозите са повече от стряскащи: в рамките на година, наднорменото тегло може да доведе до над 3 500 нови случая на ракови заболявания само на територията на Великобритания.   

Рейтинг: 

Average: 5 (4 votes)

Още по темата: 

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Регресия в прогрес

 
Когато посягаме към храната машинално, унесени в разрешаването на далеч по-важни проблеми, а не си задаваме някои простички въпроси…

Зехтинът срещу затлъстяването

Зехтин срещу затлъстяване

Тема с продължение - още за свойства на чистия зехтин като елемент от ежедневното хранене и диетичния хранителен режим.