Диабет и удоволствие от храната

Рубрика: 

Проследяване на гликемичния индекс на продуктите

Най-важно се оказва приеманата храна да е в разумни количества, като се избягват мазнините и продуктите с високо съдържание на захар. С други думи е необходимо да следите гликемичния индекс на храните и напитките, което по никакъв начин не би ни отнело удоволствието да си позволим добро покапване. Естествено не и широко разпространените бисквитки, крекери, вафлички и всевъзможни изкушения, които са претъпкани и със захари, и с мазнини! Просто трябва да изградим менюто си с внимание към зеленчуците, пълнозърнестите храни, зехтина, рапичното масло, рибата и морските дарове.
Битува твърдението, че по-сладките плодове като череши или кайсии са абсолютно табу за диабетиците. Напълно погрешно твърдение! Сладките плодове съвсем не са храна, която трябва завинаги да бъде зачеркната! Трябва само да имаме предвид, че тъй като е препоръчително да се хапват по 2 плода дневно, общата захар от консумирани круша и ябълка или портокал и ябълка например съответства на тази в ½ банан, 12 до 15 череши и 200 г ягоди или малини /естествено – ез да са поръсени със захар/.
Друго неуместно и оспорвано от диетолозите твърдение е, че е добре да се обърнем към изкуствените подсладители. Независимо дали сме диабетици или не, специалистите по хранене категорично отричат тези продукти. Съветът е постепенно да се намалява приема на захар, с което след време определено се свиква и скоро, дори съвсем неусетно ще започнем да пропускаме допълнителното подслаждане на киселото мляко, чая или кафето…
Истината е, че трябва да ограничим сладкишите. И това е особено важно за младите хора с диабет тип 1, при които инсулинът се адаптира, за да балансира нивата на кръвната захар . Но пък специалният повод, съпроводен от домашно приготвен сладкиш съвсем не е за пренебрегване. Достатъчно е да се консумира в края на храненето, за да се ограничи хипергликемичния ефект. Същото важи и за алкохола, под формата на чаша вино или шампанско.
И още нещо – не казвайте „не“ на вкусните спагети и макарони, както и на всички, съдържащи скорбяла или нишесте продукти. Те са източник на въглехидрати, които имат сравнително нисък гликемичен индекс и са полезни за осигуряване на необходимата на организма енергия. Препоръчително е, обаче, да наблегнем на пълнозърнестите продукти и да внимаваме да не ги преваряваме. Това се отнася и за ориза, особено ако не е бял. 

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)

Още по темата: 

Пет мита за храненето

Пет мита за храненето

Какво ли не се изписа и предстои да се изпише за храненето и храната?! Само през миналата година, чисто научните статии са над 16 000! Ето, обаче, някои любопитни факти, които подлагат на съмнение отдавна възприети истини:

За тонус – плодов шок

Цитруси за тонус

Всеизвестно е, че леката плодова диета е най-доброто оръжие и срещу наднорменото тегло, и срещу редица здравословни проблеми и общо неразположение на организма. 

Плодове и зеленчуци срещу болестта на Алцхаймер

Плодове и зеленчуци срещу болестта на Алцхаймер

Необходимите промени в хранителния режим при установен недостиг на антиоксиданти - една от доказаните причини за развиването на болестта на Алцхаймер.