Миди за здраве

Миди с подхождащите им подправки

Без да губим време - направо към важната информация! 
От собствен улов или закупени от пазара, мизите трябва да са с гладка, лъскава и плътно затворена черупка. Пукнати или леко разтворени миди следва незабавно да се отстранят от по-нататъшна употреба. При варенето им във вода или на пара, всички неразтворили се миди също трябва да бъдат изхвърлени. 
Мидите могат да се съхраняват до 2 дни, увити във влажна кърпа /никога поставени в найлонов плик!/ в долната част на хладилника, при това, ако се предвижда да бъдат сготвени, а не консумирани в сурово състояние. 
За сваряването на мидите е препоръчително използването на тенджера с похлупак с вместимост равна на удвоения обем на мидите. По този начин се улеснява многократното разбъркване, улесняващо разтварянето им. По правило, варенето продължава 5 минути след кипване, без да се добавя сол. 
Мидите представляват чудесна диетична храна - в 100 г от тях калориите са едва 120. В същото време, като доказан морски дар от природата, те съдържат значително количество протеини, лишени от мазнини, ценните омега-3 мастни киселини, множество минерали, сред които особено важните цинк, мед, селен, магнезий и фосфор, както и витамини, предимно от групата В. Любопитен факт е, че в мидите има цели 4 пъти повече желязо, отколкото в говеждия черен дроб!  
След всичко това, без всякакво колебание се насочваме към някои класически рецепти за приготвянето на ястия с миди, тъй като, макар и много полезни, мнозина се въздържаме от консумацията им в сурово състояние!

Рейтинг: 

Average: 5 (4 votes)

Още по темата: 

Риба и морски дарове на лятната трапеза

Разнообразие от риба и морски дарове

В сезона на отпуските много от нас ще потърсят отмора и прохлада около естествените водоизточници и, съвсем естествено, ще се възползват от рибата и морските дарове в менюто. 

Пълнени миди по френски

Пълнени миди по френски

Оригинална рецепта за сочни, сварени в бяло вино миди, с пълнеж от запържени зеленчуци и ароматни подправки.  

Салата от миди и зеленчуци

Салата от миди и зеленчуци

Богата салата - предястие от варени във вино миди, бял боб, домати, чушки и ароматен винегрет.

Ден на ястието с миди

Запечени миди с масло, чесън и пармезан

Въпреки, че сме още извън сезона, в който морските дарове присъстват често на трапезата ни, днес Кулинарният календар е избрал да посвети на ястието с миди.