Храна за дълга и красива коса

Рубрика: 

Красива и здрава коса

Често не обръщаме внимание на проблемната коса – просто се задоволяваме с обясненията за наследствени фактори или прекомерното й третиране с различни химикали, без да си даваме сметка, че видът й е живо огледало на начина ни живот, на физическата ни кондиция и, съвсем естествено, на хранителния ни режим. Фризьорите и стилистите помагат, но за съжаление, само за да придадат желаната форма и не са малко случаите, в които прическата ни издържа броени часове.
Защо имаме усещането, че като че косата ни не расте, не е гладка и лъскава?! Намесват се специалистите от „Списание за жената“ и ни предлагат някои вечни рецепти, които със сигурност биха подобрили ситуацията.
Всички са категорични: като изключим естествената генетична предразположеност за забавяне растежа на косата, идва ред на неправилните или дори липсващи грижи и несъзнателното лишаване на организма ни от определени хранителни вещества.
Далеч от идеята да ни натрапят поредния универсален препарат – панацея, с който на мига бихме решили всичките си проблеми, този път стилисти и диетолози обединяват усилията си и предлагат разнообразни варианти за избор. Достатъчно е да си дадем ясна сметка за хранителния ни режим и да опитаме най-подходящата за нашия случай рецепта за рационално подхранване на организма и оттам – за красива коса.
Рецепта 1. Сутрин, преди закуската, заедно с чаша хладка вода, в която сте разтворили лъжича мед, свикнете да приемате по една супена лъжица чист зехтин /екстра върджин/. Веднъж седмично пригответе маска за косата си, смесвайки равни части зехтин, рициново и кокосово масло. Втрийте в корените на косата маслената смес, масажирайте няколко минути, след което поставете полиетиленова шапчица и изчакайте 1 час. Измийте косата с мек шампоан и  изплакнете с разтворен във вода лимонов сок.
Рецепта 2. Обичате ли домати? Поне 2-3 пъти в седмицата си наложете да консумирате този зеленчук, а веднъж нахранете и косата си с доматена маска. Подберете добре узрели домати, отстранете кожата им и ги намачкайте, за да получите хомогенна каша. Нанесете маската в корените с енергични масажиращи движения на пръстите, изчакайте да подейства за 15-20 минути и измийте косата.
Рецепта 3. Не елиминирайте магданоза – подправката, която активно присъства в толкова много рецепти, при това – не само с цел да придаде на блюдата по-добър вкус и аромат! В семената на магданоза се съдържат множество изключително ценни микроелементи, витамини и мастни киселини. Достатъчно е да смелите 1-2 супени лъжици семена, да капнете няколко капки зехтин и с получената маска да третирате корените на косата 2 пъти седмично в продължение на месец – ефектът ще е поразителен, твърдят специалистите.
Рецепта 4. И вълшебника лук не бива да пренебрегваме, във всичките му разновидности! А за красива, лъскава и растяща бързо коса, веднъж седмично се препоръчва да приготвим маска от 2 супени лъжици сок от кромид лук, 1 супена лъжица домашна ракия и 6 супени лъжици сварени във вода корени от репей. След нанасяне на маската е необходимо да сложим полиетиленова шапчица и да изчакаме 60 минути. Измиваме косата с мек шампоан.
Рецепта 5. Чудесното ленено семе! Опитвали ли сте с чаша нискомаслено кисело мляко, в което сте разтворили 1 супена лъжица смляно ленено семе, да замените обяда, който в повечето случаи е поредното парче пица, сандвич или друга „бърза храна“?! За косата пък пригответе следната маска, която е необходимо да приложите 2 до 3 пъти седмично в продължение на един месец: смесете 3 супени лъжици ленено семе с 7-8 супени лъжици отвара от корена на репей. Добавете по 10 перли от 100 мг вит. А и вит. Е. След нанасяне на маската поставете найлонова шапчица, изчакайте около 1 час, измийте косата и я увийте в кърпа, без да изтривате или сушите със сушоар.
Рецепта 6. Доказано е, че киселото мляко, яйцата – и особено жълтъкът им – и синапът ускоряват обменните процеси в кожата. За приготвяне на маската използвайте 200 г кисело мляко, 1 жълтък и 1 супена лъжица горчица. Ефект от тази процедура специалистите обещават при ежедневното й прилагане в продължение на 1 месец. Маската е необходимо да престоява 40-60 минути, след което косата да бъде само обилно изплаквана.
Рецепта 7. За очистване и подхранване на организма прибягваме до ценните качества на меда. За искряща от здраве коса и стимулиране на бързия й растеж съветът е: през ден да се прилага маска от 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица домашна ракия и жълтък от 1 яйце. Сместа трябва да се разбърка добре, да се втрие в корените на косата, да се изчака с шапка около час и след това да се отмие старателно.
Рецепта 8. Не са забравени и почитателите на бирата, както и благотворното влияние на хмела и бирената мая. Веднъж седмично косата ни също ще е благодарна да вкуси за час от маската, приготвена от 200 мл бира и разбит на пяна яйчен жълтък.
В заключение: подходящият хранителен режим и системните грижи с допълнителното подхранване на косата и редуване на използваните маски ще дадат резултати само след месец, обещават специалистите в „Списание за жената“.  Остава да им се доверим и да опитаме!

Рейтинг: 

Average: 4.6 (5 votes)

Още по темата: 

Зехтинът срещу затлъстяването

Зехтин срещу затлъстяване

Тема с продължение - още за свойства на чистия зехтин като елемент от ежедневното хранене и диетичния хранителен режим.  

Зехтинът в борба с раковите заболявания

Зехтин за здраве

 
В Световния ден за борба с рака да обърнем внимание на важната и доказана зависимост между храната, храненето и развитието на много от злокачествените тумори.

25-те най-полезни храни на планетата

Пирамида на храните

 
Продуктите, някои от които ежедневно употребяваме в домакинството, без дори да подозираме за невероятните им качества.