Зехтинът в борба с раковите заболявания

Рубрика: 

Зехтин за здраве

За съжаление, статистиката е неумолима - ракът е една от основните причина за смъртността в развитите страни, а поголовното увеличаване на случаите с хора – жертви на заболяването през последните десетилетия - е повече от плашещо! От решаващо значение за развиване на болестта се оказва състоянието на клетката – по-голямата й чувствителност към окисляване вещае и по-голям риск от поддаване на заболяването.
В най-пряка зависимост от храненето и хранителния режим са ракът на дебелото черво, на простатата и на гърдата. Последните проучвания показват, че именно видът, а не количеството консумирани мазнини оказва най-съществено влияние върху развитието на злокачествените тумори. Епидемиологичните изследвания доказват неоспоримо, че маслиновото масло има способността да служи като своеобразна защита срещу някои злокачествени тумори (на гърдата, простатата, ендометриума, стомашно-чревния тракт и др.)
Вече е известно, че зехтинът намалява риска от рак на гърдата. Поддържането на здравословен хранителен режим с основен източник на мазнини – натуралния зехтин - значително снижава възможността за появата на тумори, тъй като клетъчната мутация - причина за рака – често се дължи на приетите с храната токсични вещества (токсини). Въпросните токсини впоследствие  преминават в черния дроб и стават причина за производството на свободни радикали, които пък атакуват ДНК. Именно за борбата със свободните радикали, организмът ни се нуждае от витамини и антиоксиданти, подобни на тези, съдържащи се в зехтина.
Същият ефект се наблюдава при установен хранителен режим, обогатен със зехтин и снижаването на риска от рак на дебелото черво. Още повече – констатира се, че защитата, осигурена от поеманото маслиново масло се запазва, независимо от количеството и вида на консумираните плодове и зеленчуци, включени в диетата.
Всъщност, въпросният защитен ефект на зехтина срещу заболяване от рак на дебелото черво,  бе доказан научно съвсем наскоро. През последните години, влиянието на мазнините върху метаболизма се превърна в обект на множество изследвания, като специален акцент бе поставен на въздействието на чистото маслиново масло при хроничните форми на хепатит и заболяването на червата, известно като болест на Крон. Доказано бе благотворното повлияване на преканцерозните лезии при прилагане на засилено зехтинова диета. Постигнатият ефект се свързва с действието на олеиновата киселина – ненаситена мастна киселина, на която е изключително богато маслиново масло. Недвусмислено се потвърждават резултатите: олеиновата киселина подтиска производството на простагландините – продукт на арахидонова киселина, която играе важна роля при възникването и развитието на туморите.
Освен изложените факти по отношение на олеиновата киселина, учените не крият голямата вероятност и други съединения на зехтина - антиоксиданти, флавоноиди, полифеноли и сквален - да оказват определено благотворно влияние върху човешкия организъм. Скваленът, например, вече е с доказано положително въздействие върху кожата – с негова помощ намаляват случаите на меланом.
Не бива да се пропуска и другото съществено значение на зехтина – вкусът му определено улеснява консумацията на зелени зеленчуци и бобови култури, чиито положителен ефект в превенцията на рака е напълно доказан.
Понастоящем се работи върху защитния ефект на маслиновото масло при детската левкемия и различните видове рак, включително плоскоклетъчен карцином на хранопровода. Получените начални резултати с доброволци се споделят като многообещаващи.
Но, докато се провеждат множество изследвания и се търси научната обосновка на констатираните данни, бихме могли просто да обърнем внимание на поредния природен дар и да го включим активно в ежедневното ни, здравословно съобразено меню.  
Публикацията е по материали от френския печат и официалния сайт на Международния съвет по зехтина

Рейтинг: 

Average: 4.4 (7 votes)