Неподозираните огнища на радиация

Рубрика: 

Естествената ни радиационна среда

Всички сме наясно с очевидните източници на радиация като атомните електроцентрали, микровълновите печки, ядрените оръжия и определено не ни изкушава екскурзия до някои райони на Украйна или Япония. И все пак, за някои от „огнищата“ дори не подозираме!
Бразилският орех, например, е една от най-радиоактивните храни в света, макар че, ако хапнем няколко ядки, едва ли ще бъдем възнаградени със супер умения. Доказано е, след упоритите опити от страна на доста любители! Единственият постигнат резултат са … радиоактивните продукти в тоалетната! А причината е съвсем банална – корените на бразилския орех са толкова дълбоко в земята, че поглъщат огромни количества радий -  радиоактивният метал, съдържащ се в урановата руда.
Оказва се, че и бананите, макар и в незначителна степен, все пак също са източник на радиация. Но, докато бразилският орех буквално изсмуква радиацията от земните недра, при бананите тя е в генетичния им код. Преди да се втурнем да погребваме закупените банани в оловен ковчег, обаче, учените напомнят, че за да се стигне до лъчева болест е необходимо да изядем около 5 милиона банани. Дори се шегуват, че за времето, за което действително бихме погълнали въпросното количество, вероятно самите ние ще се превърнем в банани! Въпреки това, радиацията, излъчвана от бананите, може да се отчете с Гайгер-Мюлеров брояч, така че, ако при преминаване през сензора на митницата сме скътали някой и друг банан в чантата, не бива да се изненадваме, че служителите ни спират.
Да предположим, че се отречем напълно от бананите и ядките на бразилския орех и се опитаме да превърнем телата си в храм на нерадиоактивния начин на живот. Разбира се, следвайки почина, задължително трябва да обърнем гръб и на цигарите, при това не само защото по принцип са вредни за организма ни! В много от произвежданите марки е установено съдържание на радиоактивните изотопи полоний-210 и олово-210 – достатъчен аргумент да преустановим процеса на допълнително натряване! Всъщност, въпросните изотопи се запазват в тютюневите листа по време на обработката им, при запалването на цигарата се отделят във въздуха, заедно с дима, след което остава само да бъдат вдишани. Независимо от факта, че концентрацията на изотопите е сравнително ниска, с течение на времето, в органите на пушачите се натрупват химикали, които учените отдавна свързват с развитието на някои видове ракови заболявания.
Оказва се, обаче, че отново не сме успели да се предпазим! Особено, ако в кухнята си сме се снабдили с красив плот от естествен гранит! Доказано е, че гранитът перфектно запазва  източниците на радиация, така че за всяка храна, приготвена на плота, съществува опасност да бъде облъчена.
Малко „отклонение“, свързано с гранита: Grand Central Terminal в Ню Йорк – една от най-големите гари в света – е и сред най-сериозните радиоактивни източници! Заради основите и стените й от естествен гранит, нивото на радиация е значително по-високо от допустимото по закон ниво на излъчване от атомните електроцентрали!  
Да продължим с ужасяващите факти. Всички познаваме широко разпространените, светещи в зелено, указателни табели за вход, изход, аварийно стълбище и т.н. Вероятно повечето от нас дори не са си задавали въпроса за принципа на действие на въпросните знаци при отсъствие  на електричество. Първосигнално бихме отсекли: „Батерия“. Но се оказва, че светлината се излъчва радиоактивен изотоп на водорода – тритий – който се съдържа в знака. В този смисъл, ако по време на бедствието, което е причинило и прекъсване на захранването, знакът се счупи, радиоактивният изотоп може да зарази цялата сграда и хората в нея.
Трогателно е, че домовете ни са пълни със старинни вази и изделия от стъкло, които пазим от поколения. За съжаление, с риск да унищожим спомените, трябва да се отървем от тези вещи на мига! Причината - голяма част от керамиката, произведенадо 1960 г. и особено изделията в оранжев и червен цвят, съдържат високи концентрации на уран. Всъщност, точно уран са добавяли към глазурата, за да постигнат въпросните цветове! Същото се отнася и за античните предмети, изработени от стъкло със зеленикав оттенък. Дори не бива да си помисляме да употребяваме подобни изделия като кухненска посуда – в допълнение към радиактивността, старият порцелан отделя и олово!
Всеки добър стопанин е осигурил на любимата котка спретнато местенце за естествените й нужди. Но дори не подозира, че именно котешката тоалетна е един от най-разпространените източници на радиация в дома, благодарение на основния компонент в пълнителя – бентонит или т.нар. минерална глина, която съдържа уран и торий.
Ами списанията и каталозите, отпечатани на плътна гланцирана хартия?! С какво удоволствие разлистваме пъстроцветните страници, чието качество е постигнато с активното участие на каолина! И бялата глина, подобно на бентонита, може да съдържа радиоактивните елементи уран и торий. И, за да не отиваме твърде далеч, само ще отбележим: каолинът намира доста широко приложение в козметиката, използва се като хранителна добавка и компонент при производството на някои много разпространени лекарствени форми! 

Рейтинг: 

Average: 4.2 (6 votes)