Филе от сьомга

Необходими продукти:                            
-              Цяла сьомга – почистена
-              Захар
-              Сол
Начин на приготвяне:

  1. Нарежете сьомгата на парчета – първоначално напречно, на едри филета от около 1 кг. всяко, които след това е необходимо да разрежете през средната кост.
  2. На всеки килограм риба предвидете 2 супени лъжици сол и 1 супена лъжица захар, с които, след смесването им, трябва добре да „обмажете“ разполовените парчета от всички страни. Задължително използвайте цялото количество предвидена смес.
  3. Положете маринованата половинка на дланта си с вътрешната част на филето нагоре и кожата - към дланта. Както държите двете половинки на всяко от парчетата, ги захлупете едно върху друго, разминавайки на 180 градуса дланите си /например, пръстите на лявата ръка трябва да сочат китката на дясната/.
  4. Поставете всяко оформено парче в полиетиленова торбичка /за съхраняване на продукти във фризера/. Полученото пакетче сложете в подходяща купичка или кутийка /за да не изгубите част от божествения сос впоследствие/ и оставете в хладилника. 
  5. Филето е готово за консумация обикновено до 4-5 дни, като на всеки 24 часа е необходимо да "завъртате" парчетата на 180 градуса.

Идеално е тънко филетирано, поднесено с препечено хлебче, намазано с разтопено масълце!

Рейтинг: 

Average: 3.8 (11 votes)

Още по темата: 

Филе от сьомга със сос от боровинки

Филе от сьомга със сос от боровинки

Мариновано филе от сьомга, запечено в букет от аромати, гарнирано с екзотичен сос от боровинки, портокалови корички и подправки.