Вкусният начин да се откажем от цигарите

С Омега-3 отказваме тютюнопушенето

Експериментът с 48 заклети пушачи на възраст между 18 и 45 г., проведен в продължение на 30 календарни дни, недвусмислено доказва, че редовният прием на Омега-3 подтиска никотиновия глад. Без да бъдат предварително уведомени за целта на изследването, за да не си налагат допълнителни ограничения, доброволците били разделени на 2 групи. Едните получавали ежедневно 5 капсули с Омега-3, под формата на популярна хранителна добавка, а другите – обикновено плацебо.
След 30-дневния период на експеримента се оказало, че приемащите Омега-3 мастни киселини трайно са намалили дневната порция цигари с цели 11%, за разлика от доброволците във втората група, при които количеството изпушени цигари за ден останало непроменено.
"Веществата и различните медикаменти, които понастоящем се използват широко с цел да подпомогнат желаещите да намалят или напълно да се откажат от тютюнопушенето, не са много ефективни, а и често предизвикват нежелани странични действия, обяснява ръководителят на екипа М. Шарън Шенкар Рабиновиц. Докато резултатите от нашето проучване показват, че Омега-3 - евтина и лесно достъпна хранителна добавка с пренебрежимо малко нежелани странични реакции, позволява значителното намаляване на тютюнопушенето дори и сред хора, които не искат да се откажат напълно от вредния навик".
Все пак, преди да предприемем въпросното насищане на организма с хранителни добавки, съдържащи Омега-3 мастни киселини, учените съветват да се консултираме с личния си лекар. Препоръчва се редовният ежедневен прием да е от 2 до максимум 3 г.
Всъщност, вкусният вариант да се отървем от изпушването на някоя и друга цигара дневно, е просто за пореден път да се обърнем към здравословната средиземноморска диета. Или, с други думи, да включим в ежедневното меню повече зелени зеленчуци (150 г спанак осигуряват 350 мг омега-3), т.нар. мазни риби (в 600 г сьомга съдържанието на Омега-3 е 1,8 г), рапично масло, ленено семе или ядки (само 10 г орехи съдържат цели 750 мг Омега-3).

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)

Още по темата: 

Диетата Окинава – тайната на здравословното хранене

Меню Окинава

Искате да сте елегантни и същевременно в отлична физическа форма: тонизирани, силни и дееспособни? Запознайте се с диетичния режим Окинава! 

Рибата – обещание за здраве и дълголетие

Риба за по-дълъг живот и добро здраве

Ново неоспоримо доказателство: редовната консумация на риба увеличава продължителността на живота и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Скритата сила на ореховите ядки

Полезните орехови ядки

Освен вкусна добавка към ястията, ореховите ядки могат да играят важна роля в регулирането на множество процеси, протичащи в човешкия организъм.