„Разпознаваме“ хубавите думи с помощта на кофеин

Рубрика: 

Вълшебните зрънца на кафето

В РИА Новости пишат, че приемът на две-три чашки кафе дневно повишава скоростта и точността на разпознаваните от мозъка ни думи и термини с позитивно значение и обратно – не оказват никакво влияние върху възприемането на изрази с негативен или неутрален смисъл. Този факт установили учени от Германия, публикували резултатите от проведените изследвания в списание PLOS ONE.
Неоспорими са доказателствата, че устойчивата памет свързва обикновено конкретни събития, предизвикали силни позитивни или негативни емоции, с точно определени личности или обекти. Оказва се, обаче, че съществува зависимост между употребата на кофеин и въпросните изградени емоционални точки.   
Учени от Университета в Рур първи успяват да докажат, че при проведения тест в рамките на 30 минути след прием на 200 милиграма кофеин /дозата се набавя с 2-3 чаши кафе/, определено нарастват „скритите“ способности за разпознаване на заредените с позитивен смисъл думи и изрази. В експеримента участвали 67 здрави доброволци на възраст между 19 и 32 г., разделени в две групи, на които се давали съответно кофеин и плацебо. Дванадесет часа преди провеждането на теста, участниците прекратили всякакъв прием на кофеин, никотин и алкохол.
При анализ на резултатите от експеримента, учените установили, че групата, приемаща кофеин, е постигнала значително по-високи показатели при разпознаването на позитивните послания в поставените лексикални и визуалните задачи.   
Предполага се, че реакцията е свързана с особеното допамино-енергийно влияние, което кофеинът има над определени центрове в главния мозък, отговорни за човешката реч и разпознаването на езика въобще. 

Рейтинг: 

Average: 3.8 (8 votes)

Още по темата: 

С турско кафе сме здрави до 90 г.

Турско кафе, сервирано според обичая

Гръцки учени от Атинския университет съобщават за новия еликсир на младостта и здравето.

Кафето в живота на някои велики личности

Чаша хубаво кафе

Интересни факти за пристрастеността към „кафявото“ злато на Балзак, Волтер, Екатерина II, Луи XV, Бах и Бетховен. 

Истината за разтворимото кафе

Разтворимо кафе

Преди 75 години, на 24 юли 1938 г., на бял свят се появява лесната и бърза за приготвяне ободряваща напитка, чиито милиони почитатели дори не подозират вредата от всяка погълната доза. 

Денят на Кафе тортата

Кафе торта със сметана и орехови ядки

Сладкото изкушение, предложено от Кулинарния календар за днешния ден, е идеалната компания на чаша ароматно съботно кафе.

Мус с кафе и орехови ядки

Мус с кафе и орехови ядки

Ефирен мус от маскарпоне, сметана и жълтъци, с аромат на кафе и орехови ядки - идеалният десерт за лятото!