10 особено вредни храни

Рубрика: 

Вредните лакомства

Съветът на диетолозите да се разделим с вредните продукти на пръв поглед може и да изглежда трудно осъществим, но се оказва, че с течение на времето, самият организъм престава да се стреми към среща с тях. Постепенно се изгражда своеобразна психологическа бариера, която не позволява използването на въпросните храни, още по-малко – в предишните консумирани количества.
Но, да се върнем на въпроса за доказано вредните продукти. Първите номинирани са пържените картофи, които независимо от начина, по който са приготвени, съвсем не се славят като здравословна храна. Още повече, ако са под формата на широко разпространения и любим на малки и големи чипс. Та в него дори няма нищо естествено, освен канцерогени,  мазнини, аромати и овкусители! Подобен комплекс от вредители е сериозна предпоставка за ракови заболявания, а какво остава за проблемното тегло! А диетолозите предупреждават – всичко казано за чипса важи с пълна сила и за пържените картофи, тъй като процесът на обработката им е почти аналогичен!
Следващите в списъка са газираните напитки – нищо повече от вода с багрила и мехурчета! Дори, ако към разреден с вода гваш добавим малко захар, бихме получили хиляди пъти по-полезна напитка! Всъщност, популярността на газираните напитки е плод най-вече на невероятно успешния маркетинг. Забележете, че ако същите гигантски бюджети бяха отпускани за реклама на компот, например, то той със сигурност щеше да се превърне в най-модерната и търсена напитка! Освен това, по правило, охладените газирани напитки се комбинират прекрасно със също толкова популярните и не по-малко вредни бързи храни. Каква е, обаче, действителната роля на боядисаната вода с мехурчета? Тя просто притъпява усещането за ситост, в резултат на което сме готови да погълнем поне още един бургер. Между другото, прехвалената Кола Лайт съвсем не е по-добра, тъй като се приготвя със заместители на захарта, които са много по-вредни от самата захар. Струва си да се замислим преди да посегнем към поредната чаша с газирано питие – дали пък, ако си го спестим, стомахът ни няма да ни е благодарен? А и не само той, явно!
Споменахме бързите храни – толкова очевидно и доказано вредни, че чак е малко неудобно дори да ги включваме в настоящия списък! Достойнствата им се изчерпват с възможността бързо да хапнем нещичко, при това на сравнително поносима цена. Но, ако не разполагате с достатъчно време за пълноценен обяд, не е наложително да уталожите чувството на глад с поредния бургер. Изберете топла баничка или сандвич със сирене, салата, зеленчуци или морски дарове – те са стократно по-полезни!
Майонезата е друг заклет враг на здравословното хранене! И най-вече онази, която щедро се предлага в магазинната мрежа, защото, отбелязват диетолозите, домашно приготвената, която за съжаление използваме твърде рядко, не е толкова вредна за огранизма, нито нанася особено сериозни поражения на фигурата ни. Въпреки тази забележка, съветът е да се опитаме да избегнем употребата на майонеза. Резултатът от изчезналите сантиметри в талията ни ще е видим само след като 2-3 седмици сме се отказали от навика да заливаме консумираната храна с уж ароматната и сочна добавка! Да не пропускаме и друг факт - майнезата обикновено съчетаваме с порядъчно количество кетчуп или други „изкуствени“ сосове, които буквално преливат от всевъзможни ароматизатори, овкусители и мазнини, докато съдържанието на натурални съставки в тях е сведено почти до нула! Много по-добър ефект ще постигнем, ако приготвяме използваните сосове в домашни условия, например с обезмаслена сметана, с което гарантирано ще намалим калоричността на ястието с до 60%!
Идва ред на солта и захарта. И двата продукта с право са наричани „бяла отрова“. Солта задържа водата в организма ни и се отлага там, където съвсем не е необходимо. А при захарта проблемът е повече от ясен – ако сте поклонник на сладкия компонент, ще е доста трудно и дори невъзможно да се разделите с излишните килограми! Не става дума да изхвърлим солта и захарта от менюто, поясняват диетолозите, а да ограничим употребата им! Просто, ако системно не солим обилно храната, скоро ще свикнем с наложените по-малки количества. А захарта е препоръчително да заместим с полезния натурален мед!
Друг бич за теглото и здравословния живот е алкохолът! За него има и много написано, и много казано. А учените са безпощадни – редовната завишена консумация на алкохол дори веднъж седмично, ни изпраща мигновено в групата на алкохолно зависимите! Разбира се, има се предвид системната злоупотреба с твърд или евтин алкохол и не се критикуват създадените доказано полезни навици за съпровод на вкусно приготвеното ястие с чаша или две хубаво вино!
Колбасите и пушените меса. Колкото и анекдоти да се разказват за наденички и кренвирши с тоалетна хартия, тъжната истина е, че голяма част от хората продължават упорито да купуват и консумират подобни продукти! А проблемът е в това, че нито се досещаме от какво, нито кога наистина е произведена поредната наденичка, която се каним да погълнем! Целта на осоляването и опушването на месото е то да се запази за по-дълъг перод от време. В резултат, обаче, съдържащите се в него полезни елементи биват напълно унищожени, докато разложителните процеси все пак продължават. И, съвсем естествено, на помощ идват най-различни ароматизатори и овкусители. Между другото, в настоящата група спокойно можем да добавим и щедро разпространяваните и рекламирани полуфабрикати!
Пърженето. Ако приготвяте храната, пържейки я в слънчогледово масло или маргарин, със сигурност освен, че унищожавате всички полезни качества на използваните продукти, вие буквално умножавате канцерогените, алармират учените. Освен това, в процеса на пържене, част от соковете в храните се превръщат в мазнини, откъдето рязко се завишава калоричността на ястието. Но и тук има здравословен вариант за приготвянето на вкусно ястие – продуктите се запържват за съвсем кратко, на силен огън и задължително в зехтин, след което готвенето се довършва чрез варене на пара или запичане във фурната.
Няма как от списъка да липсват и дебнещите отвсякъде сладки врагове, сред които най-вече всевъзможните мармалади, дъвчащи бонбони, близалки, захарни стикчета и какви ли не наглед дребни и невинни изделия, които нанасят значително повече вреди от парче вкусна торта! Като оставим настрана невероятните количества захар, които съдържат, те са неизчерпаем източник на изкуствени аромати и оцветители! Хапва ви се нещо сладко? Вземете мед или сушени плодове, насладете се на блокче шоколад – за предпочитане – натурален, но не посягайте към сладоледа, който също прелива от изкуствени добавки и мазнини!
И, накрая, но не на последно място, да се спрем на белия хляб, а покрай него – и на пухкавите кифлички и бутерки. Въобще – на всички примамливи тестени изделия, произведени от бяло брашно. Действително, особено когато са топли, трудно някой би им устоял! Оказва се, обаче, че тези тестени изкушения  не съдържат абсолютно нищо ценно за организма ни, най-вече поради факта, че използваното брашно е очистено от полезните влакна. В този смисъл, продуктите от пълнозърнеста пшеница са далеч по-добро решение, макар че и с тяхната употреба не бива да прекаляваме, напомнят диетолозите. 
По материали от vsegda-tvoj.livejournal.com

Рейтинг: 

Average: 4.8 (5 votes)

Още по темата: 

Пет мита за храненето

Пет мита за храненето

Какво ли не се изписа и предстои да се изпише за храненето и храната?! Само през миналата година, чисто научните статии са над 16 000! Ето, обаче, някои любопитни факти, които подлагат на съмнение отдавна възприети истини:

25-те най-полезни храни на планетата

Пирамида на храните

 
Продуктите, някои от които ежедневно употребяваме в домакинството, без дори да подозираме за невероятните им качества. 

Да отслабнем с … шоколад

Шоколадова диета на д-р Коен

Невероятно успешната и вкусна Шоколадова диета на д-р Жан-Мишел Коен или как да загубим няколко килограма, докато с удоволствие похапваме шоколад. 

Хранене и дълголетие

Полезната храна за дълъг живот

Нова публикация на екип от Академията на науките в Ню Йорк потвърждава важната връзка между храненето и продължителността на живота. 

Зехтинът срещу затлъстяването

Зехтин срещу затлъстяване

Тема с продължение - още за свойства на чистия зехтин като елемент от ежедневното хранене и диетичния хранителен режим.