Опасните мазнини

Рубрика: 

Любимите панирани меса преливат от мазнини

Ето ги и тях – хранителните продукти, присъстващи активно в ежедневното ни меню, благодарение на които трупаме в изобилие излишни мазнини!
На първо място е патладжанът, макар и да го познаваме като един от предпочитаните зеленчуци в менюто за отслабване. Въпреки, че съдържа едва 30 калории на 100 г, той може да се превърне в истинска опасност за прилично очертания силует. Всъщност, при готвене патладжанът се превръща в своеобразна гъба и поглъща невероятни количества олио. В този смисъл, ако не искаме проблеми с килограмите, е по-добре да забравим за мусаката с патладжан, както и за всички вкусни ястия, в които той присъства в пържен вид. Една алтернатива – изпечете тънко нарязаните шайби патладжан на грил, като предварително съвсем леко сте ги намазнили, с помощта на четка. Добре изпечения по този начин патладжан, бихте могли безпроблемно да добавите към всяко ястие.  
Не по-малко опасен за натрупването на мазнини се оказват продукти като грис, ориз и кус-кус, например. Пилафът, приготвеният на тиган ориз или която и да е традиционна рецепта за ароматно ястие с кус-кус буквално преливат от масло! Далеч по-добрият и здравословен вариант е блюдата да се приготвят на пара, а на кус-куса можете да ограничите мазнината, добавяйки бульон.
Следват гъбите, а сред тях – особено широко разпространените и често използвани печурки. С характерната си пореста текстура, те поемат мазнини в огромни количества, а калориите в приготвеното ястие с пържени гъби дори нямат нужда от коментар. Все пак, за да не се отричаме от гъбите, диетолозите предлагат по-удачен способ за приготвянето им: нарязваме ги на много фини резени и ги поръсваме със смес от 1/3 зехтин и 2/3 лимонов сок. А, докато ги пържим, добавяме и щипка къри, за да подчертаем вкуса и аромата им, но без опасност от увеличаване на калориите.
Накрая, но не на последно място, идва ред и на панировките. Всевъзможните смеси с галета и нишесте фабрично съдържат сериозно количество мазнини. А когато поставим в тиган с още мазнина закупените от супермаркета полуфабрикати, панировката им засмуква още нови количества от нея. Полезната алтернатива? Ако все пак не можете да се откажете от продаваните панирани полуфабрикати, то поне ги приготвяйте в тиган с незалепващо покритие, без добавена мазнина. Идеалното решение? Пригответе домашна панировка, ограничавайки количеството галета и/или нишесте за сметка на разбитите яйца и ароматни подправки. 

Рейтинг: 

Average: 4.8 (6 votes)

Още по темата: 

Ефективната полезна диета

Растителни протеини

Време е за витаминно-протеиновата диета – напълно безвредна, лесна за изпълнение, с бърз резултат – 5 до 7 кг за 10 дни, твърдят от сп. Glianec. 

Любопитно за успеха на всяка диета

Диетичен режим с ограничаване на калориите

Как да разпределим приеманите дневно калории за по-добър ефект от провежданата диета – нови заключения на израелски учени. 

10 особено вредни храни

Вредните лакомства

Решени сте да намалите теглото си и се подлагате на всевъзможни диети и нечовешки физически натоварвания! Вместо това, просто изхвърлете от менюто доказано вредните храни!