За да ухаем приятно

Рубрика: 

Естествен приятен аромат

Учени, занимаващи се с процесите, настъпващи в човешкото тяло при усвояване на храните и напитките, степенуваха причините за неприятната телесна миризма, която и най-скъпият парфюм не е в състояние да унищожи. 
Първата позиция заема погълнатият алкохол. Въпреки преработката му в черния дроб, около 10% от алкохола се отделя с потта, дишането и урината. Освен това, високоалкохолните напитки неколкократно ускоряват секрецията на потните жлези, което довежда до увеличаване на излъчваната неприятна миризма.
Подобна е ситуацията и при хората, които предпочитат месото и месните продукти. И при тях се наблюдава повишено потоотделяне и наличие на неприятна миризма, докато при вегетарианците и поемащите разнообразна храна, в която преобладават зеленчуци и плодове, тези проблеми почти напълно отсъстват.
И известният със силната си и остра миризма чесън, също се отделя с човешката пот и определено способства за дискомфорта на околните. Предвид неизброимите ценни качества на зеленчука, обаче, диетолозите съвсем не отричат използването му. Просто съветват, след консумация в разумни количества, да изплакнем устата си с мляко или да сдъвчем парченце лимон.
При преработката на продукти с високо съдържание на метилови съединения, в организма ни се отделя триметиламин, който е главният виновник за специфичната миризма на риба. Такива храни са соята и производните й, цвеклото и спанакът.
Заключението на диетолозите е, че приятен естествен аромат притежават онези, които предпочитат храните, съдържащи голямо количество фибри, каквито са пълнозърнестите продукти, зеленчуците и ядките. 

Рейтинг: 

Average: 4.3 (10 votes)

Още по темата: 

За тонус – плодов шок

Цитруси за тонус

Всеизвестно е, че леката плодова диета е най-доброто оръжие и срещу наднорменото тегло, и срещу редица здравословни проблеми и общо неразположение на организма. 

Плодове и зеленчуци срещу болестта на Алцхаймер

Плодове и зеленчуци срещу болестта на Алцхаймер

Необходимите промени в хранителния режим при установен недостиг на антиоксиданти - една от доказаните причини за развиването на болестта на Алцхаймер. 

Чийзкейк с екзотични плодове

Чийзкейк с екзотични плодове

Лек плодов слакиш, преливащ от свежи нотки и копнеж по топлото лято. 

Салата от зеленчуци с тофу

Салата - предястие с тофу

Предложение за по--различна зелена салата, комбинирана с чушка, целина, гъби, тиквички и полезното и вкусно соево сирене. 

Ден в зелено

Слънчева и зелена пролет

Дори и да не можем напълно да се порадваме на слънцето, пролетта вече се усеща и скоро всичко ще потъне в зеленина.