Ресторантът на бъдещето

Рубрика: 

Ястие от менюто на Канту

Знаете ли, че молекулярната кулинария всъщност е раздел от трофологията /науката за храната и храненето/, свързан с изучаването на физико-химичните процеси, които протичат при приготвянето на храната. През 1992 г. терминът „молекурярна кулинария“ е въведен от физика Николас Курти от Оксфордския университет, ведно с френския химик Ерве Тисом. По повод научната си работа, физикът се шегува: “Бедата на цивилизацията ни е в това, че сме в състояние да измерим температурата на въздуха на Венера, но пък нямаме и идея какво всъщност се случва в суфлето, което сервираме на трапезата си.“
И ето, че науката настъпва и „превзема“ нови територии…
Иновативен, артистичен, провокативен или напълно сюрреалистичен. Всякакви определения се оказват на място, когато става дума за чикагския ресторант Мото – творението на майстор Омаро Канту – безспорният световен лидер в молекулярната кулинария!
Кой е Омаро Канту? Роденият през 1976 г. в щатското градче Такома, днес е солиден предприемач – собственик на компанията Канту Дизайн и създател на най-атрактивния ресторант в Чикаго, в който самият той се изявява активно като майстор-готвач и изобратетел едновременно.
Отличеният със звездата на Мишлен ресторант успява да провокира гостите си – всеки, прекрачил прага му, е готов да „очаква неочакваното“! Една вечеря в Мото е истинско приключение – демонстрация на интерактивния футуристичен опит на домакините в света на кулинарното изкуство.
По време на вечерята, клиентът на ресторанта е активен участник в мулти-сензорен научен експеримент. Самата кухня на Мото представлява лаборатория, където майстор-готвачът Канту и екипът му използват високотехнологичното оборудване и с помощта на всевъзможни техники творят ястията на бъдещето от специално подбрани хранителни продукти.
Атмосферата, магичните действия на изобретателите и пълната тишина, с която започва вечерята – представление, успяват напълно: гостите се превръщат в герои от научно-фантастичен роман, похапвайки футуристично приготвени, но пък съвсем типично изглеждащи ястия, които носят познатите от реалния човешки живот великолепни вкусове и аромати.
В ресторанта спокойно можете да поръчате газообразни плодове, лист хартия, годна за ядене, върху който е изписан текст с мастило от моркови или пържени зеленчуци с дъх на обгоряло дърво, докато наблюдавате как с помощта на високите технологии хранителните продукти се замразяват директно с лазер или течен азот. 

Рейтинг: 

Average: 4 (2 votes)