Ресторантът

Рубрика: 

Ресторантът днес

В древността, по пътя на керваните и в центровете с оживена търговия също имало множество ханове, в които отсядали предимно клиенти и пътешественици и много рядко местните жители.
Но съществуващите днес модерни ресторанти определено се свързват с френската култура. Още преди края на XVIII в., желаещите да хапнат някъде извън дома,  обикновено посещавали кухнята на някой от членовете на местната гилдия. Поради факта, че съществувал специален регистър на ястията, които членовете на гилдията имали правото да  предлагат, изборът бил доста ограничен. Първата стъпка към модерния ресторант датира от 1760-1770 г. По онова време ресторантите били отворени през целия ден и предлагали богато отрупани маси на разумни цени. Постепенно, със западането на монархията, много опитни готвачи отваряли собствени ресторанти, докато междувременно и системата на гилдиите била премахната.
Според книгата за рекордите на Гинес, най-старият ресторант днес е Собрино-де-Ботин (Sobrino de Botin) в Мадрид, Испания. Отбелязва се, че е открит през 1725 г. и че младият Франсиско Гойя е работил в него като сервитьор, докато чака да получи място в Кралската академия за изящни изкуства.

Рейтинг: 

Average: 4.3 (3 votes)