Игнажден и живата традиция за първия гост

20 Декември
Традиционната трапеза на Игнажден

Мнозина са чували поне и другото наименование на Игнажден – Полазник, свързан с първия гост, по който се гадае каква ще е бъдната година. Но колко други обичаи и какви ястия свързваме с днешния празник? Знаете ли, че днес не трябва да се изхвърля боклукът? Не бива да се взема нищо назаем и не е добре да се работи, въпреки, че е делник! Дори традиционните за трапезата ястия се приготвят предния ден! Друго поверие гласи, че който излезе от дома, не бива да се връща с празни ръце, а е на хубаво, ако днес се сдобием с нова дреха.
В унисон с наближаващите празници, Игнажден се свързва с надеждата за благополучие и късмет в семейството. На трапезата е отредено да присъстват вареното жито и варената царевица, питка с мая и фасул чорба. Верен на традицията, днес Кулинарният календар ни предлага рецептата, по която да приготвим бързо и вкусно типично националното ни ястие, подходящо за обредната ни празнична трапеза.
Честит имен ден на всички празнуващи! И нека Игнажден бъде слънчев и щедър предвестник за благополучие през идната година!

Фасул чорба - българска национална кухня

Оригинална рецепта за приготвяне на вкусната фасул чорба - традиционна за Игнажден и подходяща за празничната постна трапеза. 

Обзор

Порции
Порции

Необходими продукти: 

400 g зрял фасул
2 глави кромид лук
2 моркова
2 сушени червени чушки
150 g домати от консерва
100 g олио
2 с.л. сушен магданоз
2 с.л. сушен джоджен

Бележки: 

Освен сол на вкус, може да се добавят червен пипер, включително лют, черен пипер и сушен девесил, 

Фасул чорба - българска национална кухня

Начин на приготвяне : 

1. Накиснете предварително фасула за 2-4 часа. Измийте, долейте вода и сложете да ври. 
2. Междувременно нарежете лука и морковите, които добавете след като фасулът е врял около 30 мин. на умерен огън. Пуснете и сухите чушки /нарязани, ако са по-едри/; добавете и доматите.
3. Когато ястието уври добре, добавете и подправките.
При сервиране, по желание, подправете всяка порция с 1 с.л. балсамов оцет.
Добър апетит!  

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)

Още по темата: 

Празнична погача

Лесна рецепта за ефектна домашно приготвена погача, подходяща за всеки празник.